У Києві випустили колекційну євробанкноту із зображенням Софійського собору

Сувенірна банкнота. Фото: st-sophia.org.ua

Після виходу колекційної купюри "нуль євро" із зображенням пам’ятки архітектури XI століття — Золотих воріт, 10 червня 2024 року Національний заповідник "Софія Київська" розпочинає реалізацію нової сувенірної банкноти із зображенням Софійського собору XI століття у Києві, інформує "Дім".

Старт продажів заплановано з 10 червня 2024 року. Колекційні банкноти номіналом 0 євро можна придбати в сувенірній крамничці на вході під Дзвіницею Національного заповідника "Софія Київська" (м. Київ, вул. Володимирська, 24) або замовити онлайн на офіційному сайті Софії Київської у розділі Музейна крамничка. Вартість: 300 грн. Купюри мають вигляд реального євро та виготовлені за тією ж технологією, що використовується у справжніх євробанкнот.

"Випуском цієї колекційної банкноти ми підтримуємо європейський проєкт, основна філософія якого полягає у підтримці туризму, популяризації найвідоміших культурних та історичних пам’яток, а також сприянні збереженню та матеріальному забезпеченню європейської культурної спадщини", — повідомляють у заповіднику.

Софія Київська, зведена за часів Володимира Великого та Ярослава Мудрого, — пам’ятка знакова. Собор був символом могутності й суверенітету Русі, як головний храм держави відігравав роль її духовного, політичного та культурного центру. 

У 1990 році Софійський собор XI століття у Києві разом з комплексом монастирських споруд XVIII століття на його території внесено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що підтверджує визначну універсальну цінність культурного об'єкта, який підлягає збереженню на благо всього людства.

Читайте также: Київські Золоті ворота прикрасили сувенірну євробанкноту

Прямий ефір