Відрізняти фейк від правдивої новини українці відтепер зможуть у "Калькуляторі фейків"

В Україні розробили інноваційний інструмент "Калькулятор фейків", який допоможе відрізняти фейки від правдивих новин, з посиланням на пресслужбу Міністерства культури та інформаційної політики повідомляє "Дім".

"Асоціація інноваційної та цифрової освіти та Детектор медіа, за сприяння МКІП і Національного демократичного інституту (NDI) розробили інноваційний інструмент "Калькулятор фейків", який дозволяє будь-якому українцю швидко з'ясувати інформацію щодо новин, які їх цікавлять, — правдиві вони чи фейкові", — йдеться у повідомленні.

"Калькулятор фейків" працює 24/7 безкоштовно та без реєстрації. Ним можуть користуватись і українці, які проживають на тимчасово захоплених росіянами територіях.

Для користування інструментом необхідно зайти на сайт і натиснути кнопку "Розпочати". Потім обрати відповіді на п'ять питань (основні ознаки "фейковості" інформаційного повідомлення), які вбудовані у сайт. Після відповідей система автоматично визначить, це новина правдива чи фейк. Весь процес займає кілька хвилин.

Читайте також: В Україні запустять електронний квиток на кілька видів транспорту

Прямий ефір