Українські шаблістки Харлан, Комащук, Кравацька та Бакастова готуються підкорити Париж

Ольга Харлан, Галина Пундик, Олена Хомрова, Ольга Жовнір. Фото: gettyimages.com

Спалах особливого олімпійського моменту, який тримає силу золотого світла протягом 16 років — це про перемогу команди українських шаблісток на Олімпіаді-2008 у Пекіні. Синьо-жовтий квартет буде і у Парижі на Іграх-2024. Про склад команди найкращих розповідається у програмі "Коло спорту" на телеканалі "Дім".

Гімн України на честь переможниць — момент завжди прекрасний, а незадовго до Олімпійських ігор це ще й дуже надихає. Так, жіноча команда з фехтування на шаблях підбила підсумки сезону Кубка світу. Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлія Бакастова вкотре довели, що олімпійська ліцензія цілком заслужена, хоч шлях до Парижу був довгим і складним. 

"Ми були аж на 19-й позиції, ніхто не вірив у нас, нас не сприймали як спроможних конкурентів. Ми знали, що ми можемо, ми дуже хочемо і ми дуже багато для цього працювали. Після того, як ми стали четвертими на чемпіонаті світу, ми зрозуміли, що таки дійсно можемо. Треба було лише трішки піднажати", — коментує срібна призерка Олімпійських ігор Олена Кравацька.

Кравацька додає, що Олімпіада — це, звісно, супер, але самої лише участі в ній для фехтувальниці мало. Олена націлена повернутися на батьківщину з медаллю.

Жіноча збірна України з фехтування на шаблях. Фото: facebook.com/fencing.ukraine

"Шлях був не таким легким, як хотілось, але ми його пройшли. Мені здається, що те, через що приходить наша команда, буде в історії. Це ще не кінець. Ми просто насолоджуємося моментом. Ми працюємо, ми знаємо, що нам треба робити. Звісно, як ми починали цю кваліфікацію, на нас було мало надій, що ми це зробимо. Але все ж таки, змагання за змаганнями ми доводили самі собі, що ми це можемо зробити. І ми це зробили", — каже олімпійська чемпіонка Ольга Харлан.

Ольга Харлан — знову серед лідерок. Найтитулованіша та найдосвідченіша українська шаблістка, яка 16 років тому здобула олімпійське золото, так само у команді. Ігри-2024 стануть для неї п'ятими.

В активі Ольги Харлан — чотири олімпійські нагороди: пам'ятне "золото", дві особисті "бронзи", а також друге місце у команді в Ріо-де-Жанейро, де з нею "срібний" успіх розділили нинішні партнерки Аліна Комащук та Олена Кравацька. 

На Юлію Бакастову ж чекає абсолютний олімпійський дебют. Як каже нам історія української шаблі, це вже заявка на загальний успіх. 

Шаблістки як ніколи згуртовані та йдуть до своєї мети. Однак паризька олімпійська місія має не лише спортивну складову. 

"Для нас це, дійсно, досягнення, але це всього лише один крок. Далі — більше. Далі — багато роботи. У такі важкі часи для нашої країни ми приносимо хоч якийсь позитив, бо ми виступаємо на світовій арені, говоримо світу про те, що в нас не все добре, показуємо, що відбувається в нашій країні. Це дуже важливо", — каже Юлія Бакастова.

До початку Олімпійських ігор на команду чекає ще один важливий тест — наприкінці червня відбудеться чемпіонат Європи у Швейцарії. Він має показати, хто гідний виступу також і в особистому турнірі, адже змагатися там зможуть лише три українські шаблістки. 

Більше спортивних новин:

Прямий ефір