Єдина проблема — фінансову грамотність викладатимуть учителі інших дисциплін, — експертка про новий шкільний предмет

Фінансова грамотність. Фото: freepik.com

З 2025 року українські школярі 8-9 класів матимуть новий предмет — Підприємництво та фінансова грамотність. Завдяки цьому діти зможуть опанувати теми взаємодії з банками, запуску бізнесу, цінних паперів тощо, впевнені у Міністерстві освіти та науки України. Фінансова експертка та інвесторка Юлія Баткалова розповіла у програмі "Ранок Вдома" на телеканалі "Дім" про головні проблеми запуску цієї нової дисципліни для школярів.

Інвесторка підтримує ідею поглибленого вивчення фінансової грамотності зі школи і вважає, що цю програму можна адаптувати і для дітей з особливими потребами в освіті. Однак є проблема — фахівці, які викладатимуть новий предмет.

"Єдина проблема — фінансову грамотність викладатимуть вчителі інших дисциплін. Можливо, це буде математик, який сам пройшов курс з фінансової грамотності. Якщо викладач не має практики, йому буде складно пояснити дітям деякі нюанси. Діти зараз розумні, вони будуть ставити різні питання. Теоретику буде складно на них відповісти", — вважає Юлія Баткалова.

На думку Баткалової, фінансову грамотність мають викладати експерти-практики. Наприклад, розповідати про банківську справу може банкір. Він же зможе організувати для школярів екскурсію в банківську установу. 

"Якщо говорити про фондовий ринок, інвестування, то класно було б долучити до курсу інвесторів-практиків. Навчальний курс можна подіти на теорію та практику. 80% — теорія, яку викладає вчитель, а 20% — практика, яку проводить фахівець", — каже інвесторка.

Банківські рахунки та брокерські рахунки за кордоном ми зараз відкриваємо онлайн, тож можна навчити цьому підлітків на новому уроці, вважає Юлія Баткалова.

"Можна зібрати майстер-клас та показати дітям, як виглядає кабінет, як там можна виставити ордер, як відкрити зараз рахунок чи депозит онлайн, чи оформити картку. Хотілося б додавати практику. Теорія не завжди цікава, та й на практиці дещо працює інакше", — додала вона.

Повна версія інтерв'ю: Фінансова грамотність для дітей у школах та дитбудинках: інвесторка розповіла про курси та безплатні програми

Прямий ефір