Освітній міні хаб та мистецьку комору облаштували у Будинку культури села Рудницьке: як жителі оговтуються після окупації 

Креативний хаб в селі Рудницьке. Скриншот: kanaldim.tv

В селі Рудницьке на Київщині нещодавно відкрили креативний простір для дітей. Він призначений для психологічного відновлення дітей та забезпечення базових потреб, адже тутешню школу зруйнували окупанти. Історію жителів села дізнавайтеся у матеріалі у "Ранку Вдома".

Креативний простір для навчання та розвитку дітей нещодавно відкрили в селі Рудницьке у Київській області. Міні хаб облаштували меблями, екраном, проєктором, принтером та ноутбуком.

"Простір відкрили у відремонтованому приміщенні сільського клубу, яке до 30 листопада перебувало в аварійному стані. Після деокупації, оскільки у нас вся інфраструктура була зруйнована, виникла ідея створити реабілітаційний, творчий простір. Він поділений на три локації, які допомагають дітям отримувати знання та розвиватися. Через арттерапію дітям вдається отримати душевний спокій", — каже завідувачка сільського клуба Антоніна Поляничко.

Освітній міні хаб щодня відвідують десятки людей. Насамперед йдеться про психологічне відновлення. Це особливо актуально для жителів деокупованих територій. Центр дозвілля вдалося створити завдяки місцевій владі та спонсорам.

"Ми побачили, що тут є потреби в освітньому просторі та процесі, в підтримці культури, ми розпочали й успішно продовжуємо реалізовувати цей проєкт", — розповіла менеджерка із соціальних проєктів БФ "МХП-Громаді" Катерина Комаревич.

Майже місяць Рудницьке перебувало під російською окупацією. Дісталося від загарбників місцевій школі та садочку. На першому поверсі гімназії росіяни облаштували штаб, на другому — спостережний пункт. У будівлю школи влучило кілька снарядів. До війни гімназію відвідувало 87 учнів з двох сіл — Рудницького та Лук'янівки. Зараз діти змушені їздити до іншої школи, яка знаходиться за 15 кілометрів. Освітній процес організували за змішаною формою навчання.

"Школу мають капітально відремонтувати. Вже є проєктна документація на відновлення закладу. Також є проєкт на покриття. Це мало б бути, але два роки коштів немає", — повідомив директор Рудницької гімназії Анатолій Тупиця.

На відновлення гімназії потрібно 66 000 000 гривень. Таких коштів громада не має, тож мешканці Рудницького сподіваються на допомогу держави та благодійників. Без школи село не має перспективи, кажуть люди. Окупанти наробили лиха і в сільському клубі, але нині створений тут міні хаб рятує сільських дітлахів. Тут планують проводити навчальні тренінги, майстер-класи, мистецькі заходи та кінопокази.

У Будинку культури є мистецька комора — ще один благодійний проєкт, де мешканці громади займаються творчістю та волонтерять. Тут завжди тепло і працює інтернет. Саме тут волонтери готуються складові для енергетичних батончиків на фронт.

Дивом вціліла музейна кімната сільського клубу, де зберігаються старовинні речі, що належали українським родинам, а саме вишиті рушники. Деяким з них по 100 років. Веретено та верстат для прядіння дитяча колиска. Решта приміщень потребують ремонту. Та найголовніше зараз відбудувати школу в селі Рудницьке. Саме про це мріють мешканці звільненого села.

Також цікаво: Виграли грант та заручилися підтримкою сільради: як підлітки на Чернігівщині відкрили VseliHub

Прямий ефір