Перше занурення на дно Маріанської западини й трансплантація серця тварини людині — 23 січня в історії 

Зустрічаємо вівторок, 23 січня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

23 січня 1849 року вперше в історії диплом лікаря отримала жінка. Це британка Елізабет Блеквелл. Вона закінчила американський коледж у штаті Нью-Йорк. Він єдиний у США погодився прийняти її на навчання після схвального голосування однокурсників-чоловіків. Отримавши диплом, Елізабет Блеквелл заснувала лікарню для жінок у Нью-Йорку та Жіночу медичну школу у Лондоні. 

Цього дня 1912 року у Гаазі підписали Міжнародну опіумну конвенцію. Це був перший міжнародний документ про контроль наркотичних засобів. Угоду уклали 12 держав. Ухвалення Конвенції було вимушеною мірою, адже на той час поширення наркотичних засобів переросло в серйозну соціальну проблему. Угода обмежувала виробництво, торгівлю та використання наркотиків у медичних цілях, а також встановлювала покарання за їх продаж. 

У ніч проти 23 січня 1921 року пострілом з рушниці було вбито відомого українського композитора, автора "Щедрика" Миколу Леонтовича. Це сталося у домі його батька у селі Марківка на Вінниччині. Злочин скоїв агент ВНК — каральної структури більшовицького режиму Афанасій Грищенко, який попросився переночувати. Вбивство передувала активна участь композитора у розвитку української народної музичної культури, а також його зв'язок з Українською Автокефальною Церквою. 

23 січня 1960 року вперше в історії людина спустилася на дно Маріанської западини у Тихому океані. Це найглибоководніша точка землі. На батискафі "Трієст" лейтенант ВМС США Дон Волш та швейцарський інженер Жак Пикар дісталися глибини 10 918 метрів. Занурившись, вони побачили морських мешканців, що стало несподіванкою, оскільки практично жодна жива істота не може витримати такого високого тиску. Після Волша та Пікара найглибше місце у Світовому океані, досліджували ще двічі. 

60 років тому у медичному центрі Університету штату Міссісіпі вперше в історії людині трансплантували серце тварини. Оперував хірург Джеймс Харді. Пацієнт 68-річний Бойд Раш потрапив до лікарні у критичному стані. Людського донорського органу не було, а стан чоловіка швидко погіршувався. Хірурги ухвалили рішення пересадити пацієнту серце шимпанзе. Операція пройшла успішно, проте чоловік прожив лише 90 хвилин. Донорський орган виявився дуже малим для підтримки життєдіяльності людини. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір