Короткометражка "Солдатик": творці фільму осмислюють, як пережити втрату рідної людини та не зламатися

Фрагмент фільму "Солдатик". Скриншот: kanaldim.tv

Короткометражний фільм "Солдатик" показує історію важкопораненого солдата ЗСУ, який втратив пам’ять і перебуває у напівсвідомому стані. У клініці в нього відкриваються надприродні можливості мандрувати між світом живих та світом мертвих та знаходити там душі наших воїнів. У стрічці порушують питання реабілітації поранених бійців та зв’язок між рідними. Стрічку знято на замовлення державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України", йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Вивірені до міліметра кадри, що передають атмосферу тривоги й внутрішньої напруги — це лише частина кінопазла нового короткометражного фільму "Солдатик". Головна тема стрічки — реабілітація поранених бійців, котрі у буквальному розумінні опиняються між двома світами: світом мертвих та світом живих. 

"По-перше, ця історія починалася з оповідання "93%", який написав військовий Олексій Розумов. Вона про військових та про страшні наслідки, які приносить ця війна. Всі війни мають погані наслідки. 93% людей у світі хворіють на ПТСР. Звертати увагу на цих людей — наше головне завдання. Бо ми в Україні стикаємося з такими масштабами вперше", — пояснила продюсерка фільму "Солдатик" Тетяна Лазарева.  

У фільмі переплітаються події на фронті та в лікарні, але автори протягом усіх 38-ми хвилин стрічки наголошували на наслідках війни. На тому, як пережити втрату рідної людини, не зламатися та зберегти надію. Нині ця тема як ніколи близька кожному українцю. 

"Солдатик" — дебют молодого режисера Данила Дедкова. Він одразу обрав для себе складну, проте актуальну тему — реабілітації поранених. Зараз режисер разом із командою планує подаватися на міжнародні кінофестивалі.  

"Цей фільм не тільки про війну, він універсальний. Це історія про військових, та проблеми, які у них з'являються після війни. Гадаю, що на міжнародних майданчиках його сприйматимуть по-особливому. Я поставив перед собою високу планку. Сподіваюся, що ми з продюсерами дамо поштовх фільму, історія якого розвиватиметься й надалі", — зізнався режисер стрічки "Солдатик" Данило Дедков.

Робота над стрічкою тривала три місяці. Фільм "Солдатик" знятий на замовлення державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України". Сценарій переміг у мистецькому конкурсі та отримав підтримку від держави. 

"Ця історія дуже важлива, тому що через кіно ми порушуємо дуже важливу тему. Це реабілітація наших бійців. Вважаю, що нам, як суспільству, потрібно все це осмислити та адаптуватися до нових реалій. Показувати це через аудіовізуальний продукт — це лише один із методів, який допоможе усвідомити та прийняти наслідки війни. Тому ця стрічка й стала одним з переможців цього конкурсу", — резюмувала генеральна директорка ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України" Юлія Островська. 

Також під час роботи над проєктом продюсерська агенція ASSA провела благодійний збір на авто для ЗСУ. Під час допрем'єрного показу оголосила збір на термозахист для військових. Перші 20 спальників уже відправили бійцям на передову. 

Читайте також: Фільм "Солдатик" — історія, що створена заради життя

Прямий ефір