Одесити створили проєкт "Зубайстер" для українських військових

Сергій Бас. Скриншот: kanaldim.tv

"Зубайстер" — пересувний стоматологічний кабінет, який створили одеські волонтери-стоматологи. Вони лікують військових на прифронтових територіях, ідеться в матеріалі "Ранку Вдома".

З кінця 2022 року одеські волонтери стоматологи під обстрілами на лінії зіткнення вилікували зуби понад 1 600 військових. У пересувному стоматологічному кабінеті, котрий волонтери назвали "Зубайстер", є все необхідне для повноцінної роботи.

"Будь-які види лікування. Банальний карієс, видалення, лікування кореневих каналів. Ми надаємо абсолютно весь спектр послуг, тому що наша мобільна стоматологія обладнана сучасним обладнанням", — розповів співзасновник мережі мобільної стоматології "Зубайстер" Сергій Бас.

Ідея побудувати стоматологічний автомобіль виникла у лікаря стоматолога Сергія Баса та його друга, дитячого хірурга Олександра Коссея не випадково. Обидва власники стоматологічних клінік в Одесі партнери та близькі друзі, які переймаються здоров'ям українських воїнів.

"До нас в клініку з початку повномасштабної війни часто зверталися військові. У нас діє програма згідно з якою ми лікуємо на базі наших клінік гострий біль, безплатно. Також для військових діє 50% знижка на планові маніпуляції", — додав співзасновник стоматології "Зубайстер" Олександр Коссей.

Часто лікування не встигали завершити під час відпустки, і хлопці поверталися на передову із зубним болем. Спершу волонтери їздили до воїнів та лікували на базі найближчих місцевих лікарень, а потім вирішили створити пересувну стоматологію, аби захисники не гаяли часу. Завдяки власним можливостям і додаткам небайдужих волонтерам вдалося за три місяці обладнати повноцінний стоматологічний кабінет за 5 000 доларів. З автомобілем допомогли самі військові.

"Перший виїзд на цій машині ми виконали 19 грудня 2022 року на день Святого Миколая. Тоді ми виїхали вже на Херсонський напрямок. В саме місто Херсон поїхали. Там лікували хлопців. Паралельно роздавали дітям цукерки", — пригадав Сергій Бас.

Виїжджають найсміливіші працівники стоматологів Сергія та Олександра. Зазвичай команда складається з чотирьох людей. Це хірург, терапевт, асистент та водій. Одна команда залишається незмінною — Олександр, Сергій та асистентка Олена Хомова. Жінка від самого початку їздить із волонтерами на передову і відповідає за порядок у мобільній стоматології.

"У нас є все необхідне для лікування бійців на фронті. Обов'язково є аптечка невідкладної допомоги, рентген, ноутбук та датчик. Також все необхідне, що використовує лікар та асистент на прийоми. Це хірургічний та терапевтичний інструмент стерильний або одноразовий", — резюмувала старша асистентка "Зубайстра" Олена Хомова.

Волонтери опікуються воїнами у Миколаївській та Херсонській областях. За один виїзд стоматологам вдається вилікувати до 30 пацієнтів. До лікування під обстрілами команда звикла. Якщо дуже гучно, то лікарі змінюють локацію та продовжують роботу з пацієнтами. Нині волонтери завдяки благодійникам обладнали ще один автомобіль, який відправлять у Слов'янськ. Надалі працюватимуть над створенням третьої стоматології на колесах.

Читайте також: Ініціатива TAPS Dental: як стоматологи та благодійники лікують військових на фронті

Прямий ефір