Поява Українського вільного університету та день народження Джима Керрі — 17 січня в історії 

Зустрічаємо середу, 17 січня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

Цього дня виповнюється 318 років від дня народження Бенджаміна Франкліна — політичного діяча, дипломата, вченого і письменника, якого в Америці вважають національним героєм. Він відкрив першу у США публічну бібліотеку та Пенсільванський університет. Крім того, Франклін є одним з авторів Конституції Сполучених Штатів 1787 року. 

17 січня 1921 року у Відні з'явився Український вільний університет, а вже восени він мусив переїхати до Праги. Зараз розташований у Мюнхені. Ініціатором створення приватного навчального закладу поза межами держави був історик Михайло Грушевський. Нині це не тільки найстаріший приватний університет Німеччини, а і єдиний вищий навчальний заклад за кордоном нашої країни з українською, німецькою та англійською мовами навчання, а також правом надавати наукові ступені магістра і доктора наук. 

За свою майже 20-річну кар'єру він виграв 56 боїв, 37 з них нокаутом і жодного разу не був нокаутований. Став триразовим чемпіоном світу і брав участь в антивоєнному русі 1960-х років. 17 січня 1942 року народився найкращий боксер XX століття Мухаммед Алі. 

Сьогодні майстрові комедійного жанру Джиму Керрі виповнюється 62 роки. Успіх до американського актора прийшов після виходу фільму "Маска". Комедія була шалено популярна і зібрала у прокаті понад 350 мільйонів доларів. Не менш успішними стали й інші стрічки з Джимом Керрі: "Тупий і ще тупіший", "Брюс Всемогутній" та "Шоу Трумана". 

17 січня 1991 року США та їхні союзники розпочали військову операцію "Буря в пустелі". Її головним завданням було звільнення Кувейту, захопленого ще влітку 1990 року тисяча іракською армією. Операція тривала 43 дні. Складалася з двох частин — повітряної та наземної. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір