Історія фермерки з-під Києва, яка виготовляє улюблений сир швейцарців

Анастасія Кириленко. Скриншот: kanaldim.tv

Анастасія Кириленко — засновниця "Сирного ательє родини Кириленків". Сирну справу Кириленки почала після народження першого сина. Згодом фермерка поїхала у Швейцарію де навчилася виготовляти унікальні сири, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Українська фермерка, яка розвозить сир на Cadillac, від якого в захваті швейцарці. Анастасія Кириленко — кандидатка економічних наук. Вона проміняла аудиторію Інституту міжнародних відносин КМУ на козину ферму. Після народження першого сина жінка з чоловіком вирішили переїхати з Києва в область. У 2019 році оселилися в селі Блиставиця. Вже через рік у них з'явилася перша коза Нора. Ідея виникла з любові до тварин, ділиться жінка.

"Я почала рятувати собак, стала зооволонтером. Я досі цим займаюся. Ця любов вона якось вивела на те, що хочеться чогось більшого. Цим більшим стали кози, тому що це приносило і користь моїй сім'ї. З'явилися домашні молочні продукти", — зізналася засновниця "Сирного ательє родини Кириленків" Анастасія Кириленко.

Щоб у Нори було молоко, жінці довелося влаштовувати їй побачення. Згодом в господарстві з'явилося ще двоє козенят цап Анатолій та коза Катюха. Зараз в господарстві шестеро копитних. Щоб кози жили краще, а їхнє молоко було смачніше, жінка вивчилася на ветеринара.

Сирну справу жінка почала з виготовлення Белпер Кнолле або Бугі-Вугі — це маленькі й "харизматичні" кульки, які виготовлені з коров'ячого молока за технологією сиру Белпер. Делікатес зацікавив друзів та знайомих. Вони почали замовляти у жінки сир. Домашнє виробництво зупинила повномасштабна війна.

Сім'ю виручив сусід, який доглядав за козами під час окупації. Жінка з дітьми евакуювалися до Польщі. Коли жінка дізналася про звільнення села, одразу повернулася додому. Не гаяла часу та взялася до сирної справи. Щоб готувати продукт найвищої якості, фермерка пройшла навчання у Швейцарії та перейняла досвід італійських сироварів.

"Повернулась додому, поміняла закваски. В мене саме вихід сиру з молока збільшився. Зараз в мене виходить майже два кілограми сиру з 10 літрів молока", — пояснила фермерка.

Спочатку Анастасія Кириленко готує шевр — козячий кисло ферментний сир. З цієї основи робить три види сиру: Белпер Кнолле, сирні кульки в олії з в'яленими томатами та намазку за власним авторським рецептом. На ярмарках на дегустацію до української сироварки шикуються як українці, так і іноземці.

Зараз фермерка працює над облаштуванням професійної сироварні. Плани на майбутнє і грандіозні — створити мультиферму, де будуть і кури, і качки, і молочні вівці. Своїм прикладом жінка прагне популяризувати життя в селі й крафтове українське виробництво.

Також цікаво: Зі сфери IT у фермери — історія Ксенії Костенко та її ферми з виробництва екодобрив

Прямий ефір