Сексуальна реабілітація військових — розвиток напряму в Україні

Сексуальна реабілітація військових. Скриншот: kanaldim.tv

Проблематику сексуальної реабілітації військових фахівців обговорювали на практичній конференції у Києві. Про висновки, яких дійшли експерти, дізнавалися журналісти "Ранку Вдома". 

Тисячі українських захисників, які отримали поранення, проходять фізичну та психологічну реабілітацію. Для цього створені спеціальні центри в медзакладах країни. Втім, бійці потребують й сексуальної реабілітації. Цей напрямок лише розвивається в Україні. Обговорити важливу тему на медичній конференції в Києві зібралися понад 100 провідних фахівців. Урологи, гінекологи, психологи, психотерапевти та сексопатолога — це головні спеціальності, які напряму працюють з цією категорії пацієнтів. Метою заходу було створити майданчик для професійного спілкування та напрацювати стратегію, щоб зрозуміти, до яких фахівців скеровувати пацієнтів. 

Попри війну, українська нація має не просто вижити, але й відновитися, вважають фахівці. Емоційна віддаленість, яку відчувають люди в стані гострого стресу чи посттравматичного стресового розладу, може зробити сексуальну близькість неможливою. 

"Через стрес багато може з'являтися хвороб, патологій, які пов'язані з сексуальністю, а це буде відбиватися на конфліктності в сім'ї. Багато непорозумінь може виникати. Тим паче ми маємо радянську спадщину пов'язану із табуюванням сексуальної теми", — каже сексолог Михайло Шевченко.  

Про це не звикли говорити ні в сім'ях, ні тим більше в суспільстві. Ампутації, опіки, травми спинного чи головного мозку, урологічні чи психологічні проблеми впливають на сексуальне здоров'я військових, зауважують медики. Це стає великою проблемою, яку потрібно вирішувати вже. 

"Особисто я за комплексний системний підхід до реабілітації військових, бо не можна одне лікувати, інше ігнорувати. В цьому комплексі повинно бути сексуальне здоров'я", — вважає Михайло Шевченко.  

Крім цього, на думку сексологині Ірини Клак, потрібно підвищувати сексуальну освіту українців — розуміння себе, партнера та поваги між подружжям. Також доносити, що сім'я — це основа суспільства. 

"Нещодавно мене запросили в реабілітаційний центр, де пацієнт з ампутацією кінцівок, сам попросив поговорити на тему сексуальної реабілітації. Ця тема є також актуальною, і потрібно проговорювати це і з чоловіками, які повертаються, і також із жінками, які їх тут чекають. Це повинна бути парна комунікація та спільне розв'язання проблеми", — радить лікарка-сексологиня Ірина Клак. 

Фахівці радять родинам військових набратися терпіння, розмовляти, намагатися зрозуміти та почути один одного, згадувати приємні моменти спільного життя, піклуватися про кохану людину. За потреби звертатися до спеціалістів. Важливо, щоб ці спеціалісти були грамотними у сфері соціальної реабілітації. 

Люди, які мають бойовий досвід, можуть відчувати сильну внутрішню боротьбу з проблемами сексуального здоров'я. Це нормальна реакція на ненормальні обставини, підкреслюють фахівці. Шлях до відновлення довгий та непростий, але можливий. 

Читайте також: У Київській області відремонтували медзаклад, де триває комплексна реабілітація осіб з інвалідністю 

Прямий ефір