У Харкові завершують будівництво першої української підземної школи

Перша підземна школа в Україні. Фото: objectiv.tv

Першу підземну школу в Індустріальному районі Харкова планують відкрити у березні 2024 року. Наразі там ведуться роботи з гідро- й теплоізоляції та проведення систем каналізації. Після завершення будівництва, такий же заклад освіти збудують у Центральному районі міста, повідомив міський голова Ігор Терехов, передає "Дім".

У жовтні 2023 року у Харківській міській раді оголосили про початок підготовчих робіт з будівництва підземної школи. Її зведення почалося в Індустріальному районі міста та, за попередніми даними, коштувало близько 58 мільйонів гривень.

Індустріальний та Салтівський райони Харкова на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зазнали найбільших бомбардувань і обстрілів.

"Ми створили метро школу. Багато дітей її відвідують. Однак саме на станції метро "Тракторний завод" нам вдалося знайти лише одне приміщення, а попит на навчання величезний. Плюс Індустріальний район густонаселений, до центру їхати далеко. Переважна більшість шкіл не мають укриттів, — розповіла НУШ директорки міського департаменту освіти Ольги Деменко.

Міський голова Харкова Ігор Терехов зазначив, що в школі-укритті вже змонтовані всі бетонні конструкції. Наразі там ведуть роботи з гідро- та теплоізоляції, проведення систем каналізації, водогону та встановленні вентиляції. Приміщення школи розраховане на близько 900 дітей, які навчатимуться у 2 зміни.

"Ми, коли обирали локацію, то розраховували на те, скільки дітей у школі, скільки закладів освіти довкола: школа №88, поруч від неї – школа №80, далі – це школи №119 і №113. Тобто скупчення дуже велике й дуже багато садочків", — пояснив Ігор Терехов.

Восени 2023 року Ігор Терехов повідомляв, що відкриття підземної школи заплановане на січень 2024 року. Однак наразі дату змістили на березень.

Читайте також: Повернутися "До школи знов": про якісну "підземну освіту" та гранти для старшокласників говоримо зі співзасновницею savED Ганною Новосад

Прямий ефір