У 2024-му на Шевченківську премію подали понад 74 заявки — це рекорд, — голова комітету премії Євген Нищук про необхідність реформи

Євген Нищук. Фото: president.gov.ua

Голова комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка Євген Нищук вважає, що премію необхідно реформувати. У 2024 році подали рекордну кількість заявок — понад 74, з посиланням на "Радіо Культура" інформує телеканал "Дім".

За декілька тижнів відбудеться неофіційне зібрання комітету, після чого пакет пропозицій щодо реформування Шевченківської премії передадуть до Офісу президента. Комітет хотів би збільшити кількість номінацій Шевченківської премії, каже Євген Нищук. За його словами, вже під час кампанії комітет отримував відкриті звернення та листи з пропозиціями стратегічних рішень, відбувалися дискусії щодо "певних епізодів, які потребують змін". 

Нищук нагадав, що у 2024 році на Шевченківську премію подали рекордну кількість заявок — понад 74. Попри це, у двох категоріях не обрали переможців — "Кіномистецтво" та "Літературознавство".

"Ми відкриті до діалогу з культурною спільнотою та громадянським суспільством", — каже голова комітету.

Читайте також: Скандали та інтриги Шевченківської премії-2024: про відбір лауреатів розповіли письменник Андрій Любка та голова комітету премії Євген Нищук

Прямий ефір