День пам'яті Героїв Крут та відкриття Харківського національного університету — 29 січня в історії 

Зустрічаємо понеділок, 29 січня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

29 січня 1805 року відкрився Харківський національний університет — один з найкращих в Україні та один із найстаріших у Східній Європі. У ньому навчались і працювали три лауреати Нобелівської премії: біолог Ілля Мечников, економіст Саймон Сміт Кузнець, фізик Лев Ландау. Але був там і вічний студент. Він засвоював знання на початку 19 століття протягом майже 15 років, але університет так і не закінчив. 

Цього дня 1896 року американський фізик Еміль Грубе вперше застосував радіоактивне випромінювання для лікування раку. Пацієнткою стала місис Лі, яка страждала на рак молочної залози. Врятувати жінку не вдалося. Причина — пізня стадія злоякісного захворювання. Втім, стало очевидно, що сеанси променевої терапії уповільнюють зростання пухлини. 

29 січня — День пам'яті Героїв Крут. Цього дня 1918 року на залізничній станції Крути відбувся бій між чотирьох тисячною армією червоногвардійців та загоном із 600 студентів і курсантів, вірних Українській Народній Республіці. Під час п'ятигодинної кровопролитної битви загинули майже 300 осіб. З настанням сутінків українці організовано відступили від станції "Крути" до своїх ешелонів. Майже 30 студентів і гімназистів потрапили в полон. Наступного дня їх розстріляли. 

29 січня 1921 року країни, які перемогли у Першій світовій війні, оголосили Німеччині суму репарацій. Країна агресор мала повернути переможцям низку території, свої колонії та сплатити величезну суму — 226 мільярдів рейхсмарок. Виплати тривали до 2010 року. 

Свою кар'єру вона розпочала у 17 років на телеканалі "Сі-Бі-Ес" і стала не тільки наймолодшою репортер кою, а й першою афро американкою на телебаченні Нешвілл, а згодом ведучою успішної авторської програми та однією з найшанованіших жінок у світі телебачення. Відомий американський телеведучий, актриса й продюсерці Опрі Вінфрі виповнюється 70 років. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір