Ініціатива "Вузлики Перемоги" об'єднала українців у Гданську навколо допомоги ЗСУ

Ініціатива "Вузлики Перемоги" у Гданську. Скриншот: kanaldim.tv

Маскувальні сітки плетуть від початку повномасштабної війни в усіх містах та селах України та навіть за її межами. Українські переселенці у Гданську теж активно допомагають ЗСУ. Про роботу волонтерів із групи "Вузлики Перемоги" та про сітки, які вони виготовляють у Польщі, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Щонеділі українська музика лунає в приміщенні Українського дому у Гданську. Саме тут українці плетуть маскувальні сітки для ЗСУ. Зараз на такій зустрічі приходить майже сотня людей. Ініціювала все українка, яка евакуювалася до Польщі. Там вона не змогла сидіти без діла та вирішила приєднатись до землячки, яка плела маскувальні сітки вдома на кухні. Так почалась історія української спільноти, яку назвали "Вузлики Перемоги". Згодом волонтерам дозволили облаштуватися в Українському домі у Гданську.

"Крок за кроком ця справа стала масштабною. В нас з'явилася спільнота, люд спілкуються не тільки під час плетіння сіток неділями. Люди познайомилися і почали дружити. Утім, плести сітки приходять не лише українці. Були навіть норвежці та італійці, регулярно долучаються поляки", — розповіла організаторка ініціативи "Вузлики Перемоги" Катерина Кухтіна.

Основу для маскувальних сіток українці закуповують самі. З нитками часто допомагають місцеві кафе та ресторани, які віддають волонтерам мішки від кави. Їх ріжуть на квадрати, а потім розривають на нитки. В залежності від розмірів сітки, які замовляють військові, клаптики зшивають.

Спочатку маскувальні сітки волонтери плели переважно для рідних та друзів військових. Проте згодом до "Вузликів Перемоги" почали надходити замовлення від зовсім незнайомих захисників. Спільнота ще нікому не відмовила у допомозі. Волонтери також популяризують свою дільність у соцмережах. Завдяки цьому до ініціативи приєдналось чимало молоді.

"У нас є дівчата, які виготовляють окопні свічки. Є жінки, які шиють білизну військовим. Вони це роблять безплатно, у свій вільний час. Також в'яжуть шкарпетки, талісмани, а діти малюють картини захисникам. Перевізники допомагають передати це в Україну", — зізналася  інформаційна продюсерка ініціативи "Вузлики Перемоги" Діана.

Зараз у волонтерів чимало замовлень від військових, тож важливо зустрічатися частіше. Для цього потрібне інше приміщення, адже Український дім вільний лише раз на тиждень. Тож нині "Вузлики Перемоги" шукають місце, де їх можуть приймати частіше.

Читайте також: У 2024 році можуть скасувати пільги: що чекає на українських біженців у Польщі

Прямий ефір