Готувалися до великої війни: як пекарня кримчан "Сімейний хліб" підтримує військових та нужденних

Пекар Едем Османов. Скриншот: kanaldim.tv

Кримчани Назім Сейдаметов та Едем Османов з пекарні "Сімейний хліб" врятували багатьох киян від голоду на початку повномасштабної війни. Вони без перерв випікали буханці та безплатно роздавали їх жителям столиці. Вони й надалі допомагають військовим та нужденним, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Едем Османов родом із тимчасово окупованого Криму. Почав пекти хліб іще в Євпаторії, продовжив — у Києві. Готує його на натуральній заквасці без додавання дріжджів, тому процес замішування тіста доволі довгий.

"Одна частина закваски, одна частина муки та одна частина води. Це все перемішується та бродить 12 годин. Тоді можна робити хліб", — пояснив пекар Едем Османов.

Випікання хліба на початку повномасштабної війни перетворилося на волонтерство. Тоді за добу він випікав понад півтисячі паляниць. Хлопець працював без упину, навіть під час масованих обстрілів. Адже на буханці чекали люди.

"Ми повідомляли у групах, де та коли будемо безплатно роздавати хліб. Намагалися організувати робочий процес так, щоб, наприклад, сьогодні добратись додому вже з повною машиною хліба. Зранку Назім ішов на роздачу, а я тим часом працював у пекарні", — додав Едем Османов.

Назім Сейдаметов — це власник пекарні, він теж кримчанин. Відкрив власну справу дев'ять років тому за покликом серця. Випікати хліб почав вдома, а далі почав вивчати те, як влаштовані виробничі процеси. Його пекарня підтримала киян у найтяжчий час. Тоді на зміну виходили кілька людей. Нині працює до 15 осіб. За день можуть напекти понад 10 000 хлібин.

"Ми готувалися до великої війни. Матір мені розповідала, як вони виживали в депортації. На тлі новин про наступ я ще в грудні 2021 року запропонував робити сухарі із залишків хліба. Наробили десь з пів тонни сухарів. Потім вони швидко розійшлися. Ми давали сухарі тим, хто від'їжджав. Протягом березня-квітня 2022 року все спожили", — зізнався власник пекарні "Сімейний хліб" Назім Сейдаметов.

Борошно купували заздалегідь. Духові шафи працюють на пелетах, тож це полегшило процес випічки хліба у надзвичайних умовах. Назім Сейдаметов пишається власною справою. Виїздити в евакуацію навіть не думав. Наразі власник пекарні зі своєю командою продовжує волонтерами, підтримує військових та нужденних.

Також цікаво: Вціліла після окупації Бучі "Хатинка Пекаря" "годує" добровольців та нужденних

Прямий ефір