Боєприпаси зі штучним інтелектом: чого прагне коаліція артилерії західних союзників України

Як працює коаліція артилерії для України. Скриншот: kanaldim.tv

Українську артилерію прагнуть зробити ще точнішою та потужнішою. В Парижі запрацювала коаліція артилерії західних союзників. Її головні завдання — збільшення потужностей виробництва і модернізація. Боєприпаси планують обладнати штучним інтелектом. Про те, коли Україна отримає сучасну допомогу, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

У січні 2024 року у Парижі запрацювала коаліція артилерії. Завдань у неї кілька. Збільшення потужностей виробництва та модернізація. Боєприпаси нашпигують штучним інтелектом.

"Це такий проміжний варіант між звичайним снарядом та високоточною ракетою. Бо ракети мають різні системи наведення та коригування, а снаряд — це просто боєголовка, яка вражає нерухому ціль. Підкоригувати політ боєприпасу можливо, але не так, як ракети. Якщо ціль пересунути на 100 метрів в сторону, то снаряд прилетів в землю. Припускаю, що в снарядах зі штучним інтелектом закладуть програму, яка розпізнаватиме танки, артилерію та бронемашини. Можливо там можна буде створити пріоритет. Тобто вказати, що треба знищити в першу чергу", — розповів військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

За даними видання Defence Express, нова розробка покращить балістичні показники снарядів. Крім того, боєголовки може зчитувати картинку з дрона. Зараз, під час оборони на Східному фронті, це полегшить роботу української піхоти та збільшить втрати серед росіян.

"Збройні сили України вийшли на вигідні рубежі й закріпилися, створили надійну систему вогню. Противник зазнав збитків, і наразі чекає поповнення", — повідомив заступник командира другого штурмового батальйону 5 ОШБР Олексій Тарасенко.

Та головне питання для української оборонки — це навіть не технологія, а кількість. Західна артилерія і без штучного інтелекту б'є влучно. Бракує лише самих зарядів. Нині Україна намагається наростити власне виробництво західних калібрів.

"У нас вже є значне зростання по номенклатурі мінометних пострілів. Це зростання в 42 рази. У нас є зростання по артилерійських снарядах, майже втричі.  Працюємо над тим, щоб зростати далі", — заявив міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін.

Працюють і наші партнери. Головне завдання західного оборонного комплексу — нарощення виробництва боєприпасів.

"Орієнтовно була цифра 11 000 снарядів на місяць. Вони вже подвоїли цю цифру. Вони поставили собі амбітну мету — виготовляти 86 000 снарядів на місяць вже до кінця 2025 року", — резюмував Іван Ступак.

Бракує боєприпасів у Росії. Загарбники закуповують свій арсенал у Північної Кореї. Передусім йдеться про артилерію.

"Цікаво, що вони продовжують звертатися до інших країн, аби поповнити свої запаси артилерійських снарядів та ракет. Певна річ, безпілотників. Багато з цих безпілотників — іранського виробництва або іранської розробки. Ми знаємо, що ця війна вплинула на здатність Путіна вести війну, особливо коли йдеться про боєприпаси та артилерію, безпілотники та ракети", — заявляв речник Ради Нацбезпеки США Джон Кірбі.

Зброю РФ планує придбати, зокрема, в Ірану. За даними західних ЗМІ, переговори між країнами тривають. Чи буде що протиставити нашій державі? Відповідь на це питання криється у темпах нарощування виробництва і в Україні, і за кордоном.

Читайте також: Зустріч Кім Чен Ина із Путіним: експерти коментують причини візиту лідера КНДР та Росії

Прямий ефір