Перше вручення "Еммі" та день народження Володимира Зеленського — 25 січня в історії

Зустрічаємо четвер, 25 січня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

25 січня 1882 року в Англії народилась одна з найкращих романістів XX століття Вірджинія Вулф. У своїй творчості література втілювала феміністичні ідеї. Найвідоміший її твір "Місис Делловей" — про один день із життя лондонської пані. Він увійшов до списку 100 найкращих англомовних романів за версією The Times. Книжки були перекладені 50 мовами світу, а також успішно екранізовані.

Цього дня виповнюється 100 років з моменту відкриття перших в історії зимових Олімпійських ігор. Ініціатором проведення змагань був Міжнародний олімпійський комітет. Вони відбувалися в період із 25 січня по 5 лютого. Столицею проведення перших зимових Олімпійських ігор був обраний старовинний гірськолижний курорт Шамоні. Тут розташований один із найдовших спусків в Альпах — Біла Долина. Учасниками перших зимових Олімпійських ігор були 258 спортсменів із 16 країн. Вони змагалися у дев'яти видах спорту.

25 січня 1949 року вручили першу американську телевізійну нагороду "Еммі". Нею відзначають найкращих акторів та актрис, а також серіали. Урочиста церемонія нагородження відбулась у голлівудському спортивному клубі. Нині "Еммі" вручають щороку у 463 номінаціях. Цьогоріч у Лос-Анджелесі пройшла 75 церемонія нагородження.

46 років сьогодні виповнюється Президенту України Володимиру Зеленському. Він народився у Кривому Розі, навчався у Київському національному економічному університеті за фахом "правознавство". Був актором, сценаристом і художнім керівником студії "Квартал 95", а потім генеральним продюсером телеканалу "Інтер". 21 квітня 2019 року Володимир Зеленський був обраний президентом України, здобувши підтримку більш як 73% виборців. Впливовий американський журнал Time 2022 року оголосив Зеленського людиною року.

"Після початку вторгнення Росії, Володимир Зеленський став обличчям демократії у міжнародному масштабі. У світі затьмареному інформацією та надлишком мовлення щоденні відеозвіти Зеленського про війну в його країні закликають світ не забувати про конфлікт, який продовжує розгортатися", — написав Time.

Мільйонна аудиторія прихильників, неймовірний голос у три октави та міжнародне визнання. Українській співачці Тіні Кароль виповнюється 39 років. Торік, у День Незалежності України артистка заспівала пісню "Одне серцебиття", що присвячена українському народові, який бореться за свою свободу. Музику спеціально для Кароль написала легендарна американська композиторка Дайан Уоррен. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір