Забудовник вимагає позбавити 130-річну будівлю на Рейтарській статусу історичної пам'ятки

Будівля на Рейтарській. Фото: facebook.com/AmiDPerov

Забудовник через суд вимагає позбавити статусу пам'ятки історії будинок 1913 року на вулиці Рейтарській у Києві. Будівля Київського повітового земства знаходиться в буферній зоні всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це пише УП.Культура, передає "Дім".

З позовом до Київського окружного адмінсуду звернулося ТОВ "Рейтарське" — просить суд скасувати наказ про присвоєння охоронного статусу будівлі та виключити інформацію про неї з Державного реєстру нерухомих памʼяток України. На місці колишнього Київського повітового земства компанія планує побудувати бізнес-центр Reiter Hall. Раніше цей проєкт отримав нагороду в сфері "Реновація історичного середовища".

Права на це підприємство належать будівельній компанії "Нест", яка позиціонує себе як забудовника, що зберігає історичну спадщину. Забудовник стверджував, що хоче відреставрувати історичну будівлю.

Чим відома будівля

Будівля на вулиці Рейтарська, 37 має 130-річну історію. Тут діяло Київське повітове земство, а в 1917-1918 роках мешкав громадський діяч і письменник Микола Шаповал. У радянські часи в споруді розташовувався гідромеліоративний інститут.

У травні 2023 року забудовник почав зносити історичний флігель будинку 37-А. У департаменті культурної спадщини КМДА запевнили, що вони цей проєкт не погоджували. Поліція відкрила кримінальне провадження, завдяки чому демонтаж будівлі тимчасово зупинився. Міністерство культури та інформаційної політики України вимагало зупинити знесення історичної садиби, що знаходиться в буферній зоні всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 28 вересня Мінкульт видав наказ, у якому надав статус пам'ятки місцевого значення для всієї будівлі Київського повітового земства за адресою вул. Рейтарська 37 та 37-А.

Читайте також: Відбудовувати знищений росіянами музей командира УПА Романа Шухевича у Львові будуть уже після перемоги

Прямий ефір