На Венеційському бієнале Польщу представлять митці з України, а Австрію — росіянка

Венеційське бієнале. Фото: labiennale.org

Проєкт польської кураторки Марти Чиж та українського мистецького об'єднання "Відкрита група" у складі Юрія Білея, Павла Ковача та Антона Варги представлятиме Польщу на Венеційському бієнале, що триватиме з 20 квітня до 24 листопада 2024 року. Про це пише bazilik.media, передає "Дім".

Відеоінсталяція "Повторюйте за мною" є продовженням роботи, створеної українськими художниками у 2022 році. До 10 березня 2024 року проєкт можна побачити у львівському артцентрі Jam Factory. "Повторюйте за мною" документує життя вимушених переселенців зі сходу України, які оселилися в тимчасовому таборі у Львові. Герої відео діляться досвідом звуків війни, відтворюючи звучання різної зброї та створюючи "караоке-інструктаж". Наприклад, намагаються голосом відтворити тріщання АК-47, артилерійський обстріл, сирену тощо. У проєкті знялися вимушені переселенці Алла, Антоніна, Борис, Катерина, Ірина, Олена, Світлана та Юрій.

Від України на Венеційській бієнале-2024 має поїхати проєкт "Плетіння сіток" під керівництвом кураторів Вікторії Бавикіної та Максима Горбацького. Робота звертається до метафори плетіння маскувальної сітки як спільної дії. Її авторами стали українські митці Катя Бучацька, Андрій і Лія Достлєви, Андрій Рачинський та Даніїл Ревковський.

Австрію на 60-й Венеційській бієнале представлятиме російська художниця Анна Єрмолаєва з виставковим проєктом "Репетиція Лебединого озера". Вона народилася в Ленінграді та переїхала до Австрії у 1989 році. Виставка, за словами Єрмолаєвої, відсилає до її дитячих спогадів про радянську цензуру — під час політичних чи соціальних заворушень радянське телебачення транслювало балет "Лебедине озеро" Чайковського. Трансляція могла тривати декілька днів поспіль.

Читайте також: Український театр під час війни: у 2023 році було вдвічі більше прем'єр, ніж у 2022-му

Прямий ефір