В Україні та Європі відбудеться масштабний "Стус-фест"

Василь Стус. Фото: ukrinform.ua

У день народження Василя Стуса, 6 січня, по всій Україні та за кордоном розпочнеться "Стус-Фест". Масштабний фестиваль ініціювала театральна спільнота DSP (dsptheatre.com.ua), повідомив її керівник Алекс Боровенський. Організатори мріють провести такий захід і в Донецьку, повідомляє "Дім" з посиланням на Укрінформ.

"Стус-Фест" задумувався як щорічний січневий фестиваль, щоб кожного року експериментувати з форматами та розширюватися. 

"Одного року ми проведемо "Стус-Фест" в українських Донецьку та Горлівці, де жив та працював Василь Стус", — заявив Алекс Боровенський.

За його словами, мета фестивалю — розповісти про Василя Стуса як одного з ключових фігур усвідомлення української нації, ідентифікація, об'єднання. Як зазначив Боровенський, також в межах фестивалю буде проведена акція #рядовий_стус. Передбачається, що українські військові запишуть відео з віршами Василя Стуса.

"Ми безмежно вдячні нашим захисникам за ту надлюдську працю, яку вони виконують, боронячи нашу землю і нашу культуру. Ми хочемо, щоби їх голос почули. Сам Стус казав: "Митець потрібен своєму народові та й усьому світові тільки тоді, коли його творчість зливається з криком його нації". От ми хочемо, щоби цей крик почули усі", — наголосив Алекс Боровенський.

Василь Стус – видатний український поет, дисидент, правозахисник, літературознавець, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка. Він є одним із ключових символів Українського опору другої половини XX століття. Василь Стус помер у ніч проти 4 вересня 1985 року у карцері табору для політв'язнів у Пермській області, де відбував десятирічне покарання за "антирадянську агітацію та пропаганду".

Також цікаво: Раритетні видання та особисті речі: у Києві проходить виставка до 85-річчя дисидента Василя Стуса

Прямий ефір