Виставка "Українська зима: від Романа до Йордана" — традиції святкування Різдва у різних регіонах України

Виставка "Українська зима: від Романа до Йордана". Скриншот: kanaldim.tv

Національний музей народної архітектури та побуту України та Музей історії міста Києва створили спільну виставку "Українська зима: від Романа до Йордана". Музейники відтворять стародавні українські традиції відзначення новорічно-різдвяних свят, сповнених давніми обрядами, звичаями та ритуалами. Зануритися в атмосферу традиційних українських святкувань можна до 14 січня 2024 року, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Зимові свята — особливий час в українській культурі. Він асоціюється із сімейним теплом, відпочинком та обрядами. Колядки та дідух, яскраво прикрашена ялинка, 12 пісних страв та автентичний одяг. Все це атрибути Різдва, Нового року та Водохреща. Розповісти і показати особливості святкових традицій українського села вирішили у Музеї історії Києва.

"Україна багата народними традиціями, тому цей проєкт, називається "Українська зима: від Романа до Йордана". В рамках виставки ми показуємо різні цикли та дати у святкуванні та підготовці до Різдва. Ми показуємо новорічно-різдвяну атрибутику: посуд, меблі, одяг. Знайомимо людей з нашими національними традиціями", — повідомив заступник генерального директора Музею історії Києва Сергій Шевлюга.

Поштовхом для організації такої виставки для команди музею став перехід на новий юліанський календар. Адже період зимових свят в Україні тепер розпочинається 18 листопада — з дня пам'яті святого Романа та завершується 6 січня — на Водохреще. Тому виставка отримала відповідну назву. Більшість експонатів виставки належать колекції Національного музею народної архітектури та побуту.

"Музей історії Києва надав люб'язно виставковий зал, де ми показуємо експонати нашого музею, які присвячені циклу різдвяних свят. На виставці представлено процес або підготовку до цих свят, атрибути, святковий одяг, кераміку", — розповів співробітник Національного музею народної архітектури та побуту Вадим Назаренко.

На виставці представлені понад 200 унікальних експонатів української культури, які етнографи та історики Національного музею архітектури і побуту збирали та досліджували протягом 50 років.

Центральний експонат виставки — святковий стіл з унікальним керамічним посудом, який діставали лише на зимові свята. Побачити обряди та атрибути зимових свят і по-новому відкрити для себе традиції предків можна із середи до неділі у Музеї історії Києва. Виставка триватиме до 14 січня 2024 року.

Читайте також: Виставка "Додому на Різдво. Світло української традиції" — народні традиції святкування

Прямий ефір