Виставка "Додому на Різдво. Світло української традиції" — народні традиції святкування

Експонати виставки "Додому на Різдво. Світло української традиції". Скриншот: kanaldim.tv

В Українському Домі проходить виставка "Додому на Різдво. Світло української традиції". Вона показує сучасним українцям зимові традиції та пов’язані з ними предмети побуту. Це понад 200 експонатів. Серед них стародавні скрині з різних регіонів, різдвяні свічники-трійці, посуд, святковий одяг тощо. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Різдво та Новий рік — свята, яких чекає не лише малеча, а й дорослі. Адже їх весело проводять у родинному колі. Прикрашають ялинку, дістають особливий посуд та готують смачні страви. Так відзначали ці святкові дні наші бабусі і дідусі, а ще раніше — їхні батьки. Показати сучасним українцям зимові традиції та пов'язані з ними предмети побуту вирішили в Українському домі. Тут проходить виставка "Додому на Різдво. Світло української традиції".

"Ідея фестивалю "Додому на Різдво" народилася ще у 2019 році, для того, щоб Український дім об'єднав традиції з усіх регіонів святкування Різдва. Ми прагнули показати, крім церковної традиції, народну традицію святкування, щоб відвідувач міг доторкнутися до нашого коріння, традицій, відчути себе вдома. Згадати своє дитинство, згадати той час, коли можна було просто бути собою і бути в безпеці", — розповіла кураторка виставки Марина Сенчило.

На святковій виставці в Українському домі можна побачити понад 200 експонатів. Серед них старовинні скрині з різних регіонів країни, різдвяні підсвічники-трійці, святкові обруси та скатертини ручної роботи, глиняні розписані миски, одяг, в якому ходили до церкви та унікальні лембики.

"Лембики — це посуд. Керамічні вироби у вигляді стилізованих тварин, здебільшого левів, баранів, птахів та інших звірів. Їх виставляли на святкові столи. Напої тримали в бочках, щоб красиво подати їх на стіл, використовували лембики", — пояснила кураторка виставки.

До святкової ініціативи Українського дому приєдналися також друзі та партнери, які надали більшість експонатів для виставки.

"Зараз ми всі повертаємося до свого коріння, до того, що нас об'єднує, та того, що робить нас українцями та українками. На виставці представлено понад 200 експонатів з фондів Національного музею архітектури та побуту, з колекції родини Ющенків, з фондів "Українського дому та низки приватних зібрань", — додає співорганізаторка виставки Ольга Носко.

Команда Українського дому протягом зими планує проводити для відвідувачів виставки, освітні та розважальні заходи, пов'язані зі стародавніми та сучасними традиціями нашого народу.

"В нас взагалі буде розкішна програма освітня. Бо ми хочемо не лише, щоб люди подивилися на красиве, а й дізналися більше про традиції. Тому будуть і лекції, і майстер-класи для дітей, концерти з традиційною музикою в сучасному виконанні. Буде багато подій, на будь-який смак", — резюмує Ольга Носко.

Стежити за заходами в межах виставки можна на офіційних сторінках Українського дому в соцмережах. Вартість квитків від 50 гривень. Є й можливість відвідати виставку безплатно.

Підзарядитися святковим настроєм та дізнатись більше про українські традиції можна в будь-який день з вівторка по неділю. Виставка "Додому на Різдво. Світло української традиції" триватиме в Українському домі до 21 січня 2024 року.

Також цікаво: "Шевченкіана" Івана Марчука побачила світ: де можна побачити картини українського художника

Прямий ефір