День народження Андрія Хливнюка та початок путінської диктатури у РФ — 31 грудня в історії

Зустрічаємо неділю, 31 грудня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

31 грудня 1869 року були знайдені руїни одного із семи чудес — храму богині Артеміди Ефеської. Це зробив англійський археолог Джон Вуд. Мармурову будівлю у стародавньому місті Ефес — на узбережжі Егейського моря, звели орієнтовно 550 року до нашої ери. Дах святині підтримували 127 колон, а головною її окрасою була статуя Артеміди, виконана із золота та слонової кістки. До наших днів збереглася лише одна відновлена колона храму.

Цього дня 1917 року пішов у відставку міністр оборони, генеральний секретар військових справ УНР Симон Петлюра. Він був фундатором перших національних Збройних сил України та прибічником рішучої боротьби з більшовицькою загрозою. Тогочасний уряд УНР на чолі з Володимиром Винниченком сподівався, що зняття Петлюри з посади дозволить уникнути війни з Росією. Як наслідок, більшовицькі війська 8 лютого 1918 року захопили Київ.

Українському співаку Андрію Хливнюку виповнюється 44 роки. Він лідер і засновник відомого вітчизняного гурту "Бумбокс". Хливнюк має чітку проукраїнську позицію. Від першого дня повномасштабного вторгнення Росії став на захист України. Саме він у лютому 202 року в центрі Києва виконав стрілецьку пісню "Ой у лузі червона калина", яка стала одним із потужних культурних символів українського опору російській агресії.

31 грудня 1992 року припинила своє існування Чехословаччина. Та вже наступного дня на політичній мапі світу з'явилися дві нові самостійні держави — Чехія та Словаччина. Цьому передувало падіння комуністичного режиму та перемога демократичної Оксамитової революції 1989 року. Чехословацьку республіку утворили 1918 року внаслідок розпаду Австро-Угорщини. Вона проіснувала понад сім десятиліть.

24 роки тому перший президент Росії Борис Єльцин несподівано добровільно пішов у відставку та поклав початок путінській диктатурі. Саме Володимир Путін змінив його на посаді керманича. Держава-агресорка за час правління Путіна не провела без війни жодного дня. 2014 року Росія анексувала Крим і розпочала військові дії на Донбасі, а 2022 року здійснила повномасштабне вторгнення в Україну.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір