День народження кінематографа та створення Шацького парку — 28 грудня в історії 

Зустрічаємо четвер, 28 грудня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

Цього дня 1065 року відбулося освячення Вестмінстерського абатства — об'єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ця готична церква у Лондоні — традиційне місце коронації монархів Великої Британії, вінчань та поховань членів королівської родини. Вітражі величезна зала з дерев'яною стелею та зала капітула — гордість абатства. У будівлі зберігається старовинне коронаційне крісло англійських королів. 

28 грудня — День народження кінематографа. 1895 року у паризькому "Гранд кафе" на бульварі Капуцинів брати Люм'єр організували перший в історії публічний кінопоказ. На нього купили квитки 35 осіб. Брати Люм'єр продемонстрували глядачам короткометражні фільми, зняті на власну камеру. Показ тривав менш як хвилину. Парижани були у захваті, а братів Люм'єр почали називати батьками кінематографа. 

28 грудня 1929 року народився легендарний хокеїст українського походження Терренс Савчук. Швидкість і реакція були головними його перевагами. Голкіпер грав без захисної маски та мав 400 шрамів. Савчук — один з найкращих воротарів в історії НХЛ та чотириразовий володар "Кубка Стенлі". 

Одному з найбільш високооплачуваних акторів Голлівуду Дензелу Вашингтону виповнюється 69 років. Глядачам він найбільше відомий за фільмами "Поклик свободи", "Праведник", "Екіпаж" та "Паркани". Вашингтон — володар двох "Оскарів" та трьох "Золотих глобусів". У 2020 році газета The New York Times назвала Дензела Вашингтона найбільшим актором XXI століття.

28 грудня 1983 року у Волинській області створили Шацький національний природний парк. Його площа — понад 48 000 гектарів. Це дрімучі ліси, піщані пляжі, мальовничі природні ландшафти, прозорі озера. Найпопулярніше з них — озеро Світязь. Це найбільше озеро парку і найглибше в Україні. ЮНЕСКО надав Шацькому парку унікальний статус біосферного резервату. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір