Особлива реабілітація: як та де військових навчають керувати FPV-дронами

Учасники проєкту "Літай". Скриншот: kanaldim.tv

У реабілітаційних центрах Львівської області військові, які отримали поранення або ампутації, мають можливість навчатися керуванню FPV-дронами. Проєкт "Літай" ініціював благодійний фонд "Із янголом на плечі", йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

У реабілітаційних центрах, що у самому Львові та області військові, які отримали поранення або ампутації завдяки благодійникам, мають можливість навчитися керуванню FPV-дронами.

"Вважаємо, що пілотування дронів — це майбутнє. Їх можна використовувати не лише у військовій справі, але й для цивільних потреб. Хлопці можуть бути пілотами дронів, як використовують агрокультури. Найважливіше те, що керуванням FPV-дронами розвиває моторику рук. Багато хлопців літають однією рукою. Це як фізична реабілітація", — пояснює керівниця напряму реабілітації БФ "Із янголом на плечі" Христина Хлопіцька.

Проєкт, який отримав назву "Літай", ініціював благодійний фонд "Із янголом на плечі". До повномасштабного вторгнення ця організація опікувалась онкохворим дітьми. Після 24 лютого 2022 року діяльність розширили.

"Існує декілька напрямків. Це донорство крові. Тобто це є сиротинці, допомога ВПО, реабілітація військових. З хлопцями ми займаємось з початку війни. Організовуємо для них різноманітні акції. Це і риболовля, і подорожі в гори, психологічні тренінги", — додає Христина Хлопіцька.

У проєкті "Літай" беруть участь також організації "Пацієнти України", "ПротезХаб", Український ветеранський фонд Мінветеранів та інші. Волонтери налагоджують процес організації навчання у реабілітаційних відділеннях, допомагають залучати додаткове фінансування та в подальшому сприятимуть у працевлаштуванні.

За чотири місяці існування проєкту навички пілотування дроном здобули 35 захисників. Навчання безплатне. Професійні пілоти займаються з воїнами майже щодня.

"Є основи будування, є основи налаштування пультів, батарей. Ми займаємося два рази в тиждень — це практичні заняття на симуляторах, плюс польоти на відкритому майданчику. Все це відбувається у вільний від реабілітації час", — каже інструктор Максим.

Після успішного старту, проєкт "Літай" буде масштабуватися. Благодійники планують вчити ветеранів пілотування у реабілітаційних відділеннях по всій території України, аби допомогти їм повернути віру в себе та свої можливості.

Також цікаво: В Україні запрацювала "Школа фізичного терапевта" — навчання безплатне

Прямий ефір