Це соціальний клуб взаємного порятунку творчих людей, — Федір Баландін про засновану течію "Перша кава"

Читання під час "Першої кави". Скриншот: kanaldim.tv

Щосуботи з невеликої сцени одного з найстаріших барів Києва лунають авторські вірші від вже відомих поетів і початківців. Все це відбувається під час традиційних зустрічей членів поетичної течії "Перша кава". Читати свої вірші може кожен охочий, а найкращий виконавець поетичного вечора отримує каву у подарунок. Втім, головним подарунком для творчих людей є живе спілкування та підтримка, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Приглушене світло, дерев'яні меблі, стародавні музичні інструменти, намальовані від руки портрети українських класиків, вірші та ароматна кава. Атмосфера кінця ХІХ сторіччя, яка панує в одному з найстаріших барів Києва. Щосуботи з його невеликої сцени лунають авторські вірші від вже відомих поетів і тих, хто лише починає творити. 

Поетична течія "Перша кава" народилась у самому серці Києва понад 10 років в історичну для країни ніч.

"Вперше ця зустріч відбулась у ніч побиття студентів, на початку Революції гідності. Це була та ніч, коли історія України пішла в правильному річищі. "Перша кава" відбулася якраз зранку, після тої складної ночі", — пригадує засновник поетичної течії "Перша кава" Федір Баландін.

З моменту заснування у "Першій каві" встановили правила. Перше — горнятко кави у подарунок тому, хто вперше прочитав тут свої вірші. Друге — переможця читань визначає модератор. Головний приз — величезний пакет кави. Третє й основне правило — прочитати вірші може кожен охочий. Винятків не буває.

"Мета ершої кави" — це формування політичної течії, що було відсутнім. Уявіть собі, що на перші такі заходи приходило максимум шестеро людей. За 10 років існування "Першої кави" сформувалася спільнота, з майже сотнею поетів. Вже виросло ціле покоління", — веде далі Федір Баландін.

За роки існування поетичної течії організатори провели понад 500 читань і подарували переможцям більш як три тонни якісної зернової кави.

Усі ці люди, які щосуботи збираються в стінах кнайп-клубу "Купідон", у звичайному житті не завжди пов'язані з творчістю.

З початком повномасштабної війни, і у поетів та організаторів "Першої кави" з'явилася ще одна мета — не дати жорстокій дійсності зруйнувати творчий потенціал країни.

"Створення можливості для творчої реалізації у ці буремні часи є надважливим. "Перша кава" — це соціальний клуб взаємного порятунку творчих людей, шкіра яких дуже тонка. Особливо в такі часи, як зараз, переживає Україна", — резюмує Федір Баландін.

Прочитати власні вірші або ж послухати, як декламують свої твори українські поети та особисто поспілкуватися з ними можна щосуботи о 13 годині у кнайп-клубі барі "Купідон", поруч із Хрещатиком.

Також цікаво: Назад у 1950-ті роки: де у Києві можна безплатно послухати музику на грамофоні

Прямий ефір