Природний лікар: чим корисні кабачки та як їх правильно готувати

Кабачки. Скриншот: kanaldim.tv

Кабачки не тільки смачні та прості у приготуванні, але й містять багато вітамінів та мінералів. В народі кабачки називають природними ліками. Вживаючи ці овочі, можна покращити роботу кишково-шлункового тракту. Крім цього, кабачки корисні для серцево-судинної системи, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Сезон кабачків у розпалі. Зелені й жовті, вони не лише прості у приготуванні, а й містять незамінні рослинні сполуки, пігменти, цінні вітаміни та мінерали:

  • вітамін А, який перетворюється в бета-каротин;
  • антиоксиданти;
  • залізо;
  • марганець;
  • вітаміни групи B;
  • вітамін С;
  • мідь;
  • цинк;
  • магній.

Варто лише вживати овоч правильно, каже дієтологиня Олена Зінченко. Чим більше кабачок піддається термічній обробці, тим більше насичується вітаміном А. З вітаміном С — навпаки. Він дуже чутливий до світла й температури, тому для насичення вітаміном С кабачок краще вживати у сирому вигляді.

В народі кабачки називають природними ліками. Вживаючи ці овочі, можна покращити роботу шлунково-кишкового тракту, адже вони містять багато води й мало калорій, а також розчинної та нерозчинної клітковини, що є дуже корисним для здорових бактерій товстого кишківника.

"Кабачок — пробіотичний продукт. Ми годуємо наші корисні бактерії, вони розмножуються і сприяють тому, що у нас немає запалень, зайвої ваги, ми почуваємося краще, у нас більше енергії", — пояснює дієтологиня.

Родич гарбузових має низький глікемічний індекс, отже, не стримує рівень глюкози в крові. Тому його можна назвати одним із найкращих діабетичних продуктів. Кабачки корисні і для серцево-судинної системи. Вони стримують рівень поганого холестерину, корисні для людей, що перенесли інфаркти та інсульти.

Овоч заспокоює нервову систему, сприяє швидкому засвоєнню їжі. Лютеїн та бета-каротин в ньому необхідні для здоров'я очей — захищають сітківку і від впливу ультрафіолету.

Кабачок — універсальний продукт, який має бути в раціоні кожної людини. Звісно, якщо ви не страждаєте через захворювання нирок чи маєте виразку шлунку. Кабачки можна запікати, тушкувати, готувати на пару, додавати в салати або вживати у сирому вигляді. Головне — менше смажити, адже олія у значній кількості містить багато калорій і може викликати запальні процеси.

Читайте також: Як повернути молодість організму за 2 місяці — поради нутриціолога

Прямий ефір