Акція "Твоя кров може воювати" об'єднала навколо благодійної мети сотні українців

Донори крові. Скриншот: kanaldim.tv

У Києві відбувся благодійний захід під назвою "Твоя кров може воювати". Тут не лише здавали кров для військових, але й отримували знання про неї. Акцію організували волонтери благодійного фонду "Солом'янські котики". За кілька годин свою кров здали понад 200 донорів, йдеться у сюжеті "Ранку Вдома".

"Твоя кров може воювати". Саме під такою назвою у Києві відбувся благодійний захід, де не лише здавали кров для військових, а й отримували знання про неї.

Серед тих, хто взяв участь в акції "Твоя кров може воювати" парамедикиня з позивним "Лисичка". Їй 30 років. З них дев'ять вона провела на війні. Згадує, як у 2014 році росіяни зі зброєю в руках захопили її дім на Луганщині. Вона у відповідь пішла захищати Україну. Нещодавно була на Бахмутському напрямку, де триває визволення української землі від окупантів.

"Я бойовий медик, добре знаю, що таке нестача крові. Здаю для побратимів. Може комусь допоможе. Взагалі то до 2014 року я викладала східні танці. Ніколи не думала, що буду воювати. Тепер танцюю зі зброєю", — зізналася парамедик "Лисичка".

Кров для військових здав і міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповідає, що до повномасштабної війни двічі на рік здавав кров, а наразі кожні три чотири місяці. Каже, що це найменше, чим може підтримати тих, хто на фронті боронить Україну?

"Сьогодні суспільство в Україні консолідоване. Є донори, які регулярно приходять здавати кров. Я кожні три-чотири місяці приходжу на донації. Ми паралельно закликаємо українців додатково приходити, якщо бачимо, що падає здача крові. Кризових ситуацій немає, бо українці і тут проявляють згуртованість. Коли тобі кажуть, що твоя кров, врятувала життя, це неабияк підіймає настрій", — розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Вся кров буде направлена в Київський обласний центр крові. Акцію організували волонтери благодійного фонду "Солом'янські котики". За кілька годин свою кров здали понад 200 донорів.

"Ця кров піде в центри крові. Потім у військові частини, які застосовують кров в тактичній медицині. У нас навіть слоган був: "Твоя кров може воювати". Понад двісті людей зареєструвало, але по факту прийшло значно більше донорів", — додала співзасновниця благодійного фонду "Солом'янські котики" Ксенія Семенова.

Таким чином вдалося поповнити запаси крові та зібрати гроші на медичне обладнання. Зокрема, на холодильники для транспортування та зберігання крові. Військових медиків також навчали, як правильно брати та переливати кров у фронтових умовах.

Читайте також: Автори проєкту "Купи квиток на потяг — допоможи військовому повернутися додому" розповіли про аптечки для бійців ЗСУ

Прямий ефір