Корупція в ЗС Росії: українські експерти коментують досягнення "другої армії світу"

Армія РФ. Скриншот: kanaldim.tv

Експерти запевняють: корупція в армії РФ — скрізь. Але як багато крадуть та як це вплине на хід війни в Україні? Журналісти "Ранку Вдома" вивчили одну зі схем.

Танк Т-14 "Армата" росіяни рекламують мало не щороку, але далі Червоної площі він не їздить.

"Цей хвалений танк на параді просто заглух. Їх може бути кілька одиниць, і реально вони створені для того, щоби продемонструвати світові, над якою зброєю працюють росіяни", — пояснив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Працюють уже кілька років. Хоча сам танк почали розробляти ще в СРСР. Такого "сучасного" озброєння в Росії багато. Більшість — на папері та парадах.

"Візьміть літак Су-57. Це літак, який декларується Росією як літак п'ятого покоління. Він жодного разу не був використаний в бойових діях проти України. Візьміть безпілотний апарат "Охотник", який мав би бути аналогом американського "Ріпера". Росіяни жодного разу не застосовували його у війні проти України", — додав експерт.

При цьому президент РФ Володимир Путін регулярно звітує про успішну розробку нового озброєння із циклу "аналогов нет".

"Цього року рівень сучасного озброєння у стратегічних ядерних силах уже перевищив 91%. Триває переозброєння полків на сучасний гіперзвуковий комплекс із бойовою частиною "Авангард". Все, що необхідно бійцю, має бути сучасним, зручним і надійним", — заявляв Володимир Путін.

Натомість експерти стверджують, що така статистика "намальована".

"Статистика безумовно фальсифікується. Щоразу, на кожному наступному рівні влади. Спочатку щось краде прапорщик, потім — полковник, потім — генерал. Кожен із них домальовує статистику", — каже політолог Іван Преображенський.

Дев'ять трильйонів рублів або 143 мільярди доларів — оборонний бюджет Росії на 2023 рік. Втім, складно відповісти скільки грошей реально доходить до армії РФ.

"На превелике щастя міністр оборони Росії Шойгу напередодні повномасштабного вторгнення рапортував про те, що щонайменше на дві третини війська Західного і Центрального військового округів складаються або з нової, або з модернізованої зброї. Нібито в них все добре, бо це все поставлено на конвеєр", — розповідає Олександр Мусієнко.

Оборонні підприємства і замовлення — це найбільша стаття витрат із бюджету та найприбутковіша для корупціонерів.

"Ростех" — компанія, що лідирує за оборонними замовленнями в Росії. Снаряди, їхня начинка, електроніка для російських БМП — все через цю компанію.

"Позаочі її ще кілька років тому називали "розгоспилісос". У тому плані, що все, до чого міг дотягнутися Сергій Чемезов, засмоктувалося незалежно від того, має це відношення до оборонки чи ні", —  прокоментував політолог Іван Преображенський.

Чи можливо аби Чемезов, наприклад, сів за ґрати? Ні. Принаймні, поки що. Кримінальні справи щодо корупції в російській армії порушують. Але є одне "але".

"Такі справи стосувалися середньої ланки. Тобто керівників окремих підприємств, від яких насправді нічого не залежить. Бо це все інтегровано. Російський ВПК не залежить виключно від одного заводу", —  резюмував керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Путін чудово розуміє, що йде розкрадання. 

"Втім, лояльність еліти завжди важить більше за будь-які антикорупційні справи. У цій ситуації вони всі кажуть: "Ну, Володимире Володимировичу, ну ви ж розумієте!" І все", — каже політолог Іван Преображенський.

Війну в Україні Кремль планував короткою і, звісно, переможною. Та ця, в уяві Москви "маленька війна", стала для РФ ящиком Пандори. Корупція — лише одна з проблем.

Також цікаво:

Прямий ефір