День вишиванки: як проявляється українська ідентичність в національному одязі

Вишиванка. Скриншот: kanaldim.tv

18 травня відзначають Всесвітній день української вишиванки. У давні часи українські вишивальниці створювали абсолютно унікальні речі на добру долю для себе чи рідних. Гама кольорів та особливості орнаменту відрізнялися залежно від регіону. З початком повномасштабного вторгнення увага до вишиванки зросла. Які кольори та орнаменти в моді, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

У гардеробі казкотерапевтки й психологині Музи Рощиної безліч вишиванок на будь-який смак. Каже в них є все необхідне для наснаги та гарного самопочуття.

"Ми можемо отримати краплинку зцілення просто розглядаючи ці дивовижні візерунки. Занурюючись у такі глибинні мандри лініями, ми бачимо потяг до життя, який розгортається червоним. Ерос — прагнення розвитку, дії, руху, пізнання. Є тут і символи сповільнення, заспокоєння, баланс, гармонізація", — розповідає Муза Рощина. 

У давні часи мовою орнаментального письма — через кольори, лінії, візерунки, українські вишивальниці створювали абсолютно унікальні речі на добру долю для себе чи рідної людини. Вважалося, що відшити чужий візерунок для сорочки — це взяти на себе чужу долю. Гама кольорів та особливості орнаменту вишиванки залежали від місцевості, звичаїв і культурних цінностей.

З початком повномасштабного вторгнення Росії до України увага до вишиванки зросла, адже багато українців прагнуть повернення до власного коріння, впевнена психологиня.

Увага до вишиванки прикута не лише в Україні, а й у світі. Географія замовлень на вишиті сорочки розширилась. Протягом останнього року вишиті сорочки замовляють жителі ЄС, Америки, Канади, Австралії та навіть Сінгапура.

"В цьому році хакі займає потужні позиції. Якщо в тому році, були модні жовто-блакитні моделі, то цього року популярніші сукні або чоловічі вишиванки кольору хакі", — розповіла засновниця маркету вишиванок "Етнобарви" Оксана Олійник.

Здебільшого замовляють клієнти вишиванки з квітковою символікою, рідше — з геометричною. Але навіть в геометрії часто можна побачити рослини.

"Рослинні орнаменти дуже часто несуть в собі таку потужну символіку. Вони дуже різні. Часто зображають родове дерево. Цей символ має захисну функцію. Можна сказати, що це традиційний оберіг", — додала Оксана Олійник. 

Ця традиція відома з давніх-давен. Приміром, якщо чоловіки йшли на війну або спалахувала якась епідемія, жінки поселення збиралися і вночі вишивали обереги. Створювали їх в цілковитому мовчанні з молитвами. Це було своєрідним магічним ритуалом.

Нині ж світові модельєри надихаються мужністю наших земляків, які протистоять жорстокій та незаконній агресії росіян. Дедалі частіше можна побачити зірок, одягнених у вишиті сорочки з українським орнаментом. Серед таких відомих особистостей — Адель Мей Маск, Дженніфер Лопес, Біллі Айліш. Тим часом українські дизайнери вже готують колекції до перемоги України.

Також цікаво:

Прямий ефір