Бориспільський "Штурм": як працює добровільна пожежна команда на Київщині

Андрій Макаров. Скриншот: kanaldim.tv

Пожежна дружина "Штурм" працює на Київщині вже 8 років. 15 добровольців допомагають ДСНС ліквідовувати пожежі та наслідки стихійних явищ. Об'єднав чоловіків рятувальник-самоучка Андрій Макаров. Про роботу команди, їхню допомогу на фронті та в тилу дізнавайтеся у сюжеті "Ранку Вдома".

Андрій Макаров — керівник добровільної пожежної дружини "Штурм". Чоловікові довелося опановувати пожежну справу з допомогою відео на YouTube. За рік він знайшов однодумців з якими переобладнав старий бус на пожежну машину.

Після Революції Гідності Андрій з командою їздили на фронт, аби допомогти бійцям АТО. На сході бачили багато руйнувань і пожеж. Коли повернулися додому, продовжували волонтерки, плели сітки, виготовляли буржуйки, а згодом стали вогнеборцям у бориспільського "Штурмі". Зараз частина команди на фронті.

"Ті, хто не в ЗСУ, то у ДФТГ. Дехто зараз поїхав на навчання. Є дрони для розвідки пожеж, ними треба теж вміти керувати. Їх, до речі, можна використовувати й на фронті", — розповів керівник бригади "Штурм" Андрій Макаров.

У команді вогнеборців люди різних професій — від бармена до пілота літака. У будь-який час вони готові допомагати людям і захищати свою громаду.

Інформацію про пожежу отримують переважно від диспетчера. Частоту викликів важко передбачити, адже часто це залежить від погоди. Коли спекотно, горять ліси і трава. Якщо сильні морози, то вогонь часто спалахує у квартирах та будинках. За рік війни виїжджали на виклики майже 70 разів.

За потреби Андрій Макаров збирає команду протягом лічених хвилин. Волонтерів підтримують друзі та знайомі з-за кордону. Американські благодійники передали вогнегасники, а канадці форму для гасіння пожеж.

"Дуже якісна. Не пропускає хімію. У цій формі можна зайти у вогонь на секунд 10, нічого з тобою не станеться", — пояснив Андрій Макаров.

Крім добровільної команди "Штурм" Андрій Макаров керує ще п'ятьма пожежними підрозділами Бориспільської міської територіальної громади. Рятувальник мріє про оновлення автопарку, адже ті машини, що є, застарілі.

Андрій Макаров сподівається, що держава зверне увагу на волонтерів-вогнеборців після війни, адже самотужки з цим не впоратись. Місцева влада надала рятувальникам приміщення та допомагає із поточними потребами. У "Штурмі" переконані, якби добровільні пожежні команди були у кожному місті чи селі, це було б вигідно для всіх — і для держави, і для людей.

Також цікаво: Мінна безпека, домедична допомога та психологічні консультації: як працює "Клас безпеки" у ліцеї на Київщині

Прямий ефір