Мобільні пункти здоров'я на деокупованих територіях України: як це працює

Мобільний "пункт здоров'я" у Мощуні. Скриншот: kanaldim.tv

За рік війни росіяни зруйнували 174 медичні заклади, а понад тисячу — суттєво пошкодили. Найбільше медична інфраструктура постраждала в Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській та Миколаївській областях. Фахівці оцінюють відновлення медичної інфраструктури у понад шість мільярдів доларів. Втім на реконструкцію потрібні не лише гроші, а й час, якого бракує хворим людям. Як відновлюють можливість отримати медичну допомогу на Київщині, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Мобільні "пункти здоровʼя" — це тимчасове рішення, кажуть у Міністерстві охорони здоров'я України. Ними користуватимуться допоки не відбудують медзаклади "первинки". Кожен модульний "пункт здоровʼя" укомплектований меблями, холодильником, окремою санітарною зоною, бойлером, генератором та кондиціонером.

Такий "пункт здоров'я" нині працює у селі Мощун на Київщині. Саме тут проходила лінія фронту, коли росіяни намагалися захопити столицю. Окупанти розстрілювали житло, школи та медзаклади. У цьому фельдшерсько-акушерському пункті працювала Олена Юзвак.

"Тут працює на постійній основі фельдшер, який надає первинну медичну допомогу, невідкладну медичну допомогу і сімейний лікар, терапевт, і педіатр. Це консультативна допомога на первинному рівні, також це лабораторна діагностика, — пояснила Олена Юзвяк.

У Мощуні немає аптеки, тож селяни отримують ліки саме у мобільному "пункті здоров'я".

"Пункт здоров'я" у Мощуні відкрили завдяки благодійному фонду "ЮЕЙДРІМ". Міністерство охорони здоров'я планує встановити такі мобільні медзаклади в інших куточках країни, де медична інфраструктура зазнала значних руйнувань.

У Мощуні тим часом демонтували зруйнований медзаклад і днями розпочнуть будівництво нового, після чого мобільний "пункт здоров'я" перевезуть до іншого села.

Читайте також: Лікарня на колесах: інтерв'ю зі співзасновником проєкту "Мобільні лікарі" Олександром Бухтіяром

Прямий ефір