Фестивалі, майстер-класи, масштабні артпроєкти: як у світі популяризують українську писанку

Веґревільська писанка. Фото: uk.wikipedia.org

У канадському Вегревілі проходить цього року планують провести ювілейний фестиваль "Української писанки". Саме у цьому місті розташований другий у світі за величиною пам'ятник писанці. Популяризує головний атрибут Великодня й українска писанкарка Софі́йка Зєлик. Про те, як українські великодні традиції шанують у світі, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Про українську великодню писанку знає увесь світ. Щороку у різних країнах влаштовують майстер-класи зі створення писанок, проводять благодійні виставки та фестивалі. Один з найбільших фестів проходить у канадському містечку Веґревілі. Цього року він буде ювілейним — п'ятдесятим.

"Тридцять років тому перші іммігранти з України прибули до Веґревілю. Тепер маємо нагоду приймати нову хвилю українців, і ми раді вітати їх на щорічному фестивалі "Українська писанка". Демонструємо найкращі аспекти нашої культурної спадщини, зокрема, навчаємо створювати великодні писанки", — розповіла організаторка фестивалю Арлін Грищук.

У Веґревілі знаходиться другий у світі за величиною пам'ятник писанці. Складається він з трьох з половиною тисяч алюмінієвих кольорових деталей і має п'ять метрів у висоту та п'ять з половиною метрів у ширину. Писанка обертається за напрямком вітру. На конструювання гігантського яйця знадобилося понад 12 тисяч годин.

Етнографиня та художниця українського походження Софійка Зєлик — авторка виставки українських великодніх яєць у США. Її ініціатива полягає в тому, щоб кожен охочий розмалював власну писанку і таким чином поповнив велику живу інсталяцію.

На думку мисткині, чим більше писанок з усього світу збереться для проєкту, тим більшої сили та значення набуде її інсталяція.

"Як етнографиня та народна художниця я займаюсь культурною дипломатією, створюючи писанки. Спочатку розмальовування яєць було християнським весняним ритуалом. Вважалося, що яйця, прикрашені символічними мотивами, прискорюють повернення бога сонця та сприяють відродженню природи після довгої зими. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, писанка стала моєю персональною зброєю проти цього зла", — резюмувала писанкарка, авторка проєкту "Писанка — символ надії" Софійка Зєлик.

Наразі у колекції Софійки Зєлик понад 500 писанок, розмальованих у 11 країнах світу.

За задумом Софійки, проєкт "Писанка — символ надії" триватиме до перемоги України над агресором, а фінальний етап вона обов'язково проведе на мирній українській землі. Мисткиня хоче символічно закопати писанки для щедрого врожаю та процвітання країни.

Також цікаво:

Прямий ефір