Пережив 65 днів окупації Маріуполя, ледь не загинув під завалами, але продовжує працювати: історія актора Євгенія Сосновського

Євген Сосновський. Скриншот: kanaldіm.tv

Актор і фотограф з Маріуполя Євген Сосновський після початку повномасштабного вторгнення протримався у місті 65 днів. Усе, що там відбувалося, чоловік закарбовував на знімках. Євген із родиною намагався вибратися з міста тричі, однак втекти вдалося лише наприкінці квітня. Зараз Євген живе у Києві та виступає на сцені Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки разом із іншими акторами з Маріуполя. Більше про незламного чоловіка розповідається у сюжеті "Ранку Вдома". 

Готувати їжу на вогнищі, жити в підвалі, бачити, як горять будинки і гинуть мирні українці довелося маріупольцю Євгену Сосновському. Одного разу він і сам мало не попрощався з життям. 

"Дружина, коли дивиться на фотографії зруйнованого будинку, завжди питає, як я звідти виліз і взагалі вижив там. Я, мабуть, просто дуже швидко зреагував — впав на підлогу. Все, що летіло, пролетіло над головою, а мене просто закидало і засипало камінням. Все було посічене осколками , тож якби я стояв, то ми б зараз з вами не розмовляли", — каже Євген.

Після початку повномасштабного вторгнення актор і фотограф протримався в Маріуполі 65 днів. Усе, що там відбувалося, закарбовував на знімках. На одному з фото — його племінниця з двома дітьми. Їхній будинок обстріляли росіяни. 

"Було дійсно страшно, коли ми побачили ці рани на дітях, на ній самій. Коли у восьмирічного хлопчика був вирваний зі спини шмат м'яса. А у мами — на руці", — згадує він. 

Племінниця Євгена Сосновського з двома дітьми. Фото: Євген Сосновський

Один з найстрашніших спогадів Євгена — це крик жінки, у якої росіянин вбив сина та чоловіка. Хлопець вийшов на вулицю, щоб подивитися, яка квартира горить. У ту ж мить йому у скроню прилетіла куля снайпера. Він упав перед під'їздом. До тіла одразу побіг батько. Наступний постріл убив батька. Їх тіла пролежали біля під'їзду майже тиждень, поки за ними не приїхали окупанти, які збирали загиблих. 

"Вони почали віддавати їй якісь особисті речі, а потім один каже: "Не знімається з пальця каблучка — палець розпух. Давайте ми відріжемо пальця і віддамо вам кільце". Вона сказала, що робити це ні в якому разі не треба, нехай залишається те кільце", — розповідає Євген Сосновський. 

З родиною актор намагався вибратися з Маріуполя тричі. Втекти вдалося за допомогою приватного перевізника наприкінці квітня. Так він з дружиною та її матір'ю опинився у Запоріжжі. Жінці, до речі, нещодавно виповнився 91 рік. Ще у 2021 році лікарі сказали, що жити їй залишилося кілька днів, однак вона витримала все зараз поруч з рідними. 

На сцені Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки Євген Сосновський грає у виставі "Життя переселенське", яку презентує Маріупольський театр авторської п'єси Conception. 

"Ми всі виїжджали, втративши все, але не втратили себе. Наш режисер Олексій Гнатюк створював цю виставу з наших щоденників, які ми писали під час війни і під час того, як виїжджали", — розповідає директор театру авторської п'єси Conception Олександр Питхіт.

Театр базувався у підвалі Маріупольської камерної філармонії, яка під час повномасштабного вторгнення став прихистком для багатьох жителів міста. Кожен з акторів пережив окупацію і має що розповісти глядачу. 

Бути театром-переселенцем непросто — акторам доводилося репетирувати в дитячій бібліотеці та університеті. Постійного місця перебування та власного приміщення у театру немає. Однак ані акторів, ані режисерів це не зупиняє.

Підтримати театр можна через соцмережі. Маріупольці презентували в Києві вже дві вистави. Планують подорожувати з гастролями світом, щоб розповісти всю правду про "руський мір".

Читайте також: Про Маріупольський драмтеатр, акторські байки та політику: Станіслав Боклан — гість "Тихого вечора з Оленою Кравець"

Прямий ефір