Світ схибив, світ повірив російській пропаганді, — дипломат про уроки російсько-грузинської війни для України

Прапори Грузії та України. Фото: itc.ua

В історії України і Грузії та передумовах нападу на ці держави Росії багато спільного. Головна ж причина російської агресії проти них у тому, що РФ не хоче бачити сусідів демократичними державами, що відбулися. Це є для неї серйознішою проблемою, ніж співпраця цих держав із НАТО. Таку думку сьогодні, 8 серпня, в ефірі марафону "Говорить Україна" телеканалів "Дом" та UA висловив дипломат, старший науковий співробітник грузинського фонду стратегічних та міжнародних досліджень, колишній посол Грузії у Великій Британії Георгій Бадрідзе.

Він зазначив, що війна Росії проти Грузії для нього розпочалася раніше, 2008 року, коли РФ відкрито напала: спочатку російська агресія була гібридною.

"Грузія почала змінюватися, і це помітили в Кремлі дуже ясно. У 2006-му, наприклад, проти Грузії були введені економічні санкції без жодного приводу, коли заборонили всі грузинські товари на російському ринку... У середині найхолоднішої зими 2006 року Росія без попередження припинила подачу газу та електрики… У Росії очікували, що влада Саакашвілі була б дестабілізована, що були б протести", — згадує дипломат.

Однак натомість, за його словами, вже у 2007 році в Грузії було зафіксовано найвище економічне зростання за всю історію. А початок відкритої російської агресії став продовженням гібридної війни.

"Коли Росія бачить, що сусід стає державою, коли бачить, що в сусідній державі демократія міцнішає, що Росія має справу з суверенною державою, це є більш серйозною проблемою для них, ніж, наприклад, співпраця з НАТО або щось інше" , — зазначає Бадрідзе.

Захід, на його думку, ігнорував небезпечні сигнали, а після того, як Грузії та Україні було відмовлено на саміті НАТО у наданні плану дій щодо членства (ПДЧ), Росія розпочала пряму підготовку до військових дій. Дипломат також докоряє Заходу, що після цієї агресії він швидко спробував нормалізувати відносини з країною-агресором, Росія ж сприйняла це як ознаку слабкості.

"На жаль, уроки російської агресії в Грузії не були використані, і ми отримали трагічне продовження в Україні", — констатує Георгій Бадрідзе.

Він наголошує, що коли розпочалася війна в Грузії, світ на це належним чином не відреагував: спробував розподілити провину за цю війну між агресором та жертвою.

"Світ схибив, світ повірив російській пропаганді", — каже дипломат.

Він також наголошує, що перемир'я з Росією Грузія тоді уклала на найневигідніших для себе умовах, і навіть вони не були дотримані, реакції від Заходу Росія не отримала. Тому важливим уроком для України з російсько-грузинської війни дипломат вважає правильний підхід до мирного договору, коли до нього дійде.

"Моє попередження полягає в тому, що коли Україну вмовлятимуть піти на якийсь мирний договір, потрібно зробити все, щоб переконатися, що ті, хто діятиме між Росією та Україною, вони діють з інтересів України, а не з власних інтересів або, особливо, російських інтересів. І щоб усі домовленості були гарантовані, і щоб вони виконувались", — наголосив Георгій Бадрідзе.

Читайте також: 14 років тому Росія вторглася до Грузії під приводом підтримки сепаратистів

Прямий ефір