Ми боролися за мир: легендарна паралімпійська збірна України повертається із Пекіна (ВІДЕО)

Паралімпійська збірна України. Фото: paralympic.org.ua

Українські спортсмени повертаються із Китаю після участі у XIII зимових Паралімпійських іграх. На жаль, через війну в Україні не всі паралімпійці зможуть повернутися додому. Частина делегації вирушить до західних областей країни, а деякі атлети змушені провести час у країнах Європейського Союзу, повідомляє "Дом".

Під час війни сама участь української збірної в зимовій Паралімпіаді в Пекіні вже схожа на досягнення. Але збірна України не лише змогла прибути у повному складі до столиці Китаю, але й виступила так, як ніколи раніше. 29 медалей — 11 золотих, 10 срібних та 8 бронзових. Рекордне для країни 2-е місце у загальнокомандному медальному заліку — так високо на Іграх Україна ще не підіймалася.

Самі спортсмени не приховують, що навіть під час змагань думали лише про Україну.

"Я думала про Україну, думала про тих людей, які захищають нашу країну, кожне місто, кожне селище", — сказала дворазова паралімпійська чемпіонка Людмила Ляшенко.

Українські спортсмени на Іграх виступали у двох видах спорту — біатлоні та лижних перегонах.

Серед жінок найбільшу кількість медалей виборола Оксана Шишкова — 3 "золота" та 2 "срібла". А серед чоловіків — Григорій Вовчинський — 2 "золота", 1 "срібло", 2 "бронзи".

Такі високі результати Вовчинський пов'язує із надзвичайною мотивацією кожного українця.

"Такої мотивації, як сьогодні, у мене ще не було ніколи в житті. Те, що я бачу в новинах, те, що я чую від друзів, знайомих, ми об'єдналися і стали одним цілим. Дуже надихає, і, звичайно, я радий. Це найкращі результати з усіх чотирьох Паралімпійських ігор, які у мене були. Я дуже мотивований і впевнений, що своїми, нашими перемогами ми надихаємо український народ", — зазначив триразовий паралімпійський чемпіон Григорій Вовчинський.

Попри щільний графік змагань, представники української делегації регулярно проводили антивоєнні акції в Пекіні. При цьому зіштовхуючись із перешкодами з боку китайських організаторів. Так, акцію за мир у Паралімпійському селі дозволили провести лише на 3 хвилини замість 10. А на церемонії закриття українським спортсменам заборонили з'являтися у масках із написом англійською Реасе (мир). Але все ж таки здебільшого учасники з усього світу висловили підтримку українському народу.

"Ми боролися за мир. Ми боролися проти війни в Україні. Ми боролися проти війни як явища, якого не повинно бути у XXI столітті. І нам вдалося досягти спортивної перемоги. І я вірю, що ми здійснили додаткові зрушення у свідомості всіх країн світу щодо необхідності боротьби за мир", — наголосив президент Національного паралімпійського комітету Валерій Сушкевич.

Ще одне унікальне досягнення української збірної — вперше за час виступів на Паралімпійських іграх було зайнято 3 суто українських п'єдестала. Це рідкісне у спорті явище, коли 1, 2 та 3 місце займають представники однієї країни. 3 спортсмени з України, 3 українські прапори та гімн.

Сучасні паралімпійці перевершили досягнення збірної на зимовій Паралімпіаді-2006 у Турині, тоді Україна стала третьою у медальному заліку. Світлана Трифонова, призерка тих Ігор, дуже рада.

"Ця мрія знову збулася, і ми побачили ці п'єдестали. Це надихає. Цей рекорд нашої команди, і ми раді та щасливі, що це сталося знову після наших довгих очікувань", — зауважила семиразова призерка Паралімпійських ігор Світлана Трифонова.

Читайте також: З абсолютним рекордом: Україна стала другою на Паралімпіаді-2022 у Пекіні

Прямий ефір