Як стати успішним через освіту: "Официальный разговор" з Тимофієм Миловановим

Тимофей Милованов. Фото: ukraine30.com

В Україні на освіту виділяється близько 6% ВВП — це більше, ніж в США і низці європейських країн. Проте, в грошовому вираженні державного фінансування освіти недостатньо. Нова тенденція — зараз великий український бізнес починає створювати свої виші при компаніях. Тому що всі розуміють, що якісна освіта — це основа подальшого життєвого успіху будь-якої людини. Про це і не тільки в програмі "Официальный разговор" телеканалу "Дом" розповів радник очільника Офісу президента України, президент Київської школи економіки Тимофій Милованов.

Ведуча програми — Альона Чорновол.

— Ви в одному зі своїх виступів сказали, що хочете, щоб Україна була щасливою. А що для цього потрібно?

— Ми всі хочемо щастя. Що таке ідеальна держава? Ще Цицерон говорив, що ідеальна держава — це та, яка має мир і гідність. Цей вислів дуже нам підходить.

У нас була Революція гідності — ми хочемо гідності як люди, не як держава — тобто ні як чиновники та влада, а як держава людей. І ми хочемо миру — в умовах, коли ми не принижені. А коли у нас відібрали Крим або захопили частину сходу — це приниження.

Ось ми хочемо гідного миру і бути гідними. І частина цієї гідності полягає у внутрішній силі людей. Що я сам впевнений у завтрашньому дні, що я потрібен суспільству, я конкурентоспроможний, що мої діти будуть мати кошти на їжу, на навчання, що у мене завжди вистачить заробітку, щоб підтримати батьків у старості, щоб вони жили гідно. Це битва всієї країни, але це і битва кожного з нас — як прожити успішно і гідно.

І щастя для мене — це коли людина не просто успішна, а вона ще це зробила по-білому, по-світлому, з гідністю, чесно.

Мої батьки були інженерами, я виріс в інтелігентній родині. Але в 90-і роки минулого століття було дуже важко. Ми були дуже бідні, скорочення, Перебудова, розвал Радянського Союзу, а потім просто криза. І я намагався заробляти гроші.

— Чесно заробляти гроші?

— По різному. Але я хотів, щоб моя мама не сиділа ночами і не шила. У неї пальці були поколоти голками, бо вона шила шапки на продаж. Це взимку. А влітку ми тягали мішки з картоплею, яку навесні посадили. Бо ми боялися, що у нас не буде грошей. Якщо у нас не було б своєї картоплі, то були б реальні проблеми, бо не було грошей, щоб її купити. У більшості були тоді такі реальні проблеми. І зараз є.

Але все-таки я не кинув навчання. І до цього мене підштовхували батьки, викладачі Київського політехнічного інституту, де я вчився. Я продовжив вчитися в Київській школі економіки, а потім поїхав в США, повернувся після 2014 року, після Революції гідності. І сьогодні можна сказати, що і за західними мірками, і за українськими я дуже успішна, багата людина. І зробив це на основі освіти та науки. Ось це один приклад, як можна стати успішним.

Я хочу цей приклад розповідати іншим і пропагувати його в хорошому сенсі — що ви можете стати багатими, ви можете своїх дітей зробити багатими через освіту і науку.

Це не єдиний шлях. Хтось може це зробити через бізнес, але через освіту і науку теж можна бути успішними та дуже багатими. І зробити це чесно і бути частиною інтелектуальної еліти світу.

— Дивлячись на нинішню освіту, якою ми побачимо державу в майбутньому?

— Україна — це такі старі підвалини, через які пробиваються паростки нового.

Діти, на жаль, не бачать користі від якісної освіти. Якісної освіти мало, але вона є. Але діти не вірять, що я можу стати мільйонером через освіту. Але ось я — приклад того. Доларовий мільйонер на зарплату професора. Так, я заробляв в Штатах, але тепер і в Україні. Це можна зробити.

І можна жити в Україні та бути багатим вченим. Це непросто, але сьогодні такі можливості є. І більшість людей в це не вірять.

І є шанс, що освіта у нас стане модною. А якщо вона стане модною, люди, діти почнуть інвестувати у своє майбутнє через освіту. Бо якщо вони не отримують фундаментальної освіти, вони в житті потім дуже часто шкребуть по поверхні. Вони стануть професіоналами, але вони не завжди будуть глибокими. Ось про це освіта і наука, розумієте — щоб розкрити людину. Освіта — про розкриття потенціалу, таланту людини, а наука — про розкриття суспільства, щоб були інновації, щоб економіка розвивалася.

На сьогоднішні в моїй професії економіста цілком реалістично мати середню зарплату близько 100 тис. дол. на рік, 10 тис. дол. на місяць — для людини, яка виходить на ринок праці, захистивши кандидатську, докторську дисертації.

— Президент Володимир Зеленський ініціював створення Президентського університету. Там теж будуть такі зарплати у викладачів?

— Зарплати в цьому університеті будуть великі. Такі великі, що я переживаю, що ми можемо втратити деяких людей в нашій Київській школі економіки. Але при цьому Київська школа економіки платить зарплати європейського та американського рівня. Тобто ми можемо конкурувати.

І є приклад, який показує, що ми конкурентоспроможні. У 2014-15 роках в Київській школі економіки була криза. Частина професорів відразу поїхала до Нової Зеландії, в Австралію, Великобританію, в Європу, в низку країн. Тобто наші викладачі конкурентоспроможні. А зараз ми відновилися після 2014 року й у нас знову є 20 професорів, докторів наук із Заходу.

Це ось одна приватна історія. В одному конкретному місці ми можемо платити зарплати великі для 20 людей, для 200, може бути, людей. А як це зробити для всіх? Ось це справжній виклик. Для цього треба розвивати економіку, а в цілому ми приблизно 6% ВВП витрачаємо на освіту, але це більше ніж США чи деякі країни.

— Так, близько 6,5% ВВП.

— 5-6% — це норма. Але при цьому США витрачає 10-14 тис. дол. на рік на учня школи та 30-34 тис. дол. на студента вищого навчального закладу. Ці гроші — це зарплати, обладнання, техніка, умови, гуртожиток і так далі. Але ми не можемо взяти, наприклад, з армії забрати ще 5% ВВП і направити на освіту. Тобто справжня відповідь на це — тільки зростання економіки. Це станеться з часом.

Але водночас потрібно використовувати свої сильні сторони. Сильні сторони полягають в тому, що зараз у нас є кілька найбільш ефективних галузей — IT, агросектор, фармація, промисловість. Всі ці галузі розвиваються, і у них є попит на людей. Наприклад, компанія "Метінвест" відкриває свій університет в Маріуполі. Чому? Тому що їм потрібні люди на заводи, начальники цехів. Попит є. Є бізнеси, які готові інвестувати мільйони, а в разі "Метінвесту" десятки мільйонів доларів у відкриття університету. І у нас може настати період, коли кожен буде робити свій містечковий університет при своїй компанії.

Але це не дуже вийде. Через це проходили США, через це проходили в Європі. Згодом вони зрозуміють, що кожен повинен займатися своєю справою, що готувати професіоналів повинні загальні вузи. Ось бізнес тоді зрозуміє і почне фінансувати освіту для того, щоб розв'язувати свої практичні завдання з набору студентів. І це призведе до інтелектуального розвитку суспільства.

А щоб наші мізки не виїжджали за кордон, нам потрібно робити масштабні інвестиції — всім треба скинутися і зробити, може бути, один-два-три, але супер, топових університетів. Щоб в Празі про них говорили. Для цього потрібен масштаб.

Я тому ходжу йі ось як пастор всіх цих власників університетів або донорів вмовляю: зберіться в одне, перестаньте своє будувати, давайте зробимо один, два, три регіональних вишів, великих і тоді ми заявимо про себе. І люди від нас не будуть їхати, а ставатимуть щасливими тут.

— Щоб у зв'язку з темою успіху через освіту ви б порекомендували випускникам шкіл, студентам?

— Вчіться. Я б всім сказав: дивіться, одна з найбільших помилок в моєму житті, що я недостатньо вчив математику. Тоді мені здавалося, що моя робота в інвестиційному банку директором напрямки за пару тисяч доларів — це було найкраще, що зі мною сталося. 

Кінець-кінцем я десь загубив 10 років життя, бо я потрапив за рейтингом не в такій хороший університет. Він входив в топ-10 світу, але не в топ-5. І у мене дістатися до інтелектуальної еліти світу зайняло 10 років. 

Не робіть цю помилку. Знайдіть свій талант, повірте в себе. Тоді ви можете змінити світ навколо себе. Зробити нові компанії, стати вченим, зробити відкриття, стати президентом країни, змінити життя людей навколо себе.

Ми живемо один раз на цій Землі, і не витратьте життя даремно. Треба стати успішним.

Прямий ефір