Декларація про державний суверенітет України та день народження Ади Роговцевої: 16 липня в історії

Сьогодні, 16 липня, 84-й день народження святкує відома українська актриса Ада Роговцева. Про це йдеться в програмі "Утро Дома".

Будучи підлітком, Роговцева мріяла стати журналістом, але подруги порадили їй вступити до театрального. Вона піддалася на вмовляння та вже на першому курсі познайомилася з майбутнім чоловіком, який на той момент був її викладачем — Костянтином Степанковим. Разом вони прожили 46 років.

Будучи 18-річною студенткою, Роговцева дебютувала в кіно. Закінчивши навчання, стала актрисою Національного академічного театру російської драми ім. Л. Українки. У ньому вона працювала 35 років. На рахунку Роговцевої — понад 135 ролей.

Також цього дня 70 років тому у світ вийшов легендарний роман Джерома Селінджера "Над прірвою в житі". Цей твір автор писав під час Другої світової війни, коли він був на фронті. Понад 20 років книга була заборонена в школах і бібліотеках США — вважалося, що сюжет заохочує до пияцтва та розпусти.

Крім того, 16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР ухвалила декларацію про державний суверенітет України. "За" проголосували 355 депутатів. Історичний документ проголосив верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади в республіці в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах. Саме цей документ передував підписанню акту про незалежність України.

Читайте також: Розробка пеніциліну та День українських миротворців: 15 липня в історії

Прямий ефір