Сигнали ми отримуємо регулярно — перспективи членства України в НАТО оцінив Мартиненко

Прапори України та НАТО. Фото: chasdiy.org

Україна отримає членство в НАТО, оскільки цей крок не може ветувати жодна з країн світу, але станеться це не найближчим часом. Таку думку в програмі "На самом деле: мир" телеканалу "Дом" висловив генеральний директор агентства "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко.

Коментуючи результати саміту НАТО в Брюсселі 14 червня, який завершився підписанням підсумкового комюніке — з пунктом про підтвердження надання Україні Плану дій щодо членства (ПДЧ) в Альянсі, він сказав, що цей сигнал не варто розглядати як значний крок, який наближає членство України в НАТО.

"Сигнали ми отримуємо регулярно, постійно останні 20 років. Сигнал полягає в одному: жодна країна світу не має права вето на вступ України до НАТО, й колись вона там буде. Ключове слово — "колись". І тому я не вважаю це якимось проривом або важливим кроком уперед", — наголосив Мартиненко.

Він переконаний, що Україна повинна докладати зусиль до того, щоб виконати всі умови, необхідні для членства в НАТО.

"Кроки вперед повинна робити Україна. Тому що це від нас залежить вся робота із сумісності озброєнь і наших військових стандартів. А стосовно реформ — їх, безумовно, треба проводити. Хоча я б не прив'язував усі реформи без винятку, включаючи реформу корпоративного управління, до членства в НАТО — це трошки різні речі", — уточнив Мартиненко.

Він наголосив, що рішення про надання Україні членства в Альянсі — насамперед, військово-політичне, й очікувати його найближчим часом, на думку Мартиненка, не варто.

"І ми повинні розуміти, що рішення про те, бути країні в НАТО, чи ні, безумовно, пов'язано з рівнем розвитку економіки й усього іншого, — але це, насамперед, військово-політичне рішення. Коли воно буде ухвалено, сказати складно, але не найближчим часом", — резюмував він.

Повна версія інтерв'ю: Діалог із Росією та українське питання: про розстановку сил на світовій арені говоримо з Олександром Мартиненком

Прямий ефір