"Північний потік-2" не повинен стати інструментом тиску на Україну та Європу, — Блінкен (ВІДЕО)

Энтони Блинкен и Хайко Маас. Фото: ap.org

"Північний потік-2" — геополітичний проєкт і становить загрозу безпеці і ЄС, і України. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен в Берліні сьогодні, 23 червня. Звідти він почав своє європейське турне — зустрівся з главою МЗС Німеччини Гайко Маасом і канцлером Ангелою Меркель, інформує "Дом".

Німеччина та США ведуть перемовини щодо газопроводу "Північний потік-2", аби унеможливити використання Росією газу як важіля тиску. Про це заявили Гайко Маас і Ентоні Блінкен за підсумками зустрічі.

"Ми прагнемо розібратися в тому, чи зможемо досягти хоч якихось позитивних результатів в ситуації, яка нам дісталася від попередників, і упевнитися, що енергетичній безпеці Європи нічого не загрожує. Що вона посилилася. І що позиції України теж не ослабли, а зміцнилися. Наша мета — переконатися, що Росія не зможе використовувати енергоносії як інструмент примусу або зброю проти України чи кого-небудь ще в Європі", — наголосив Блінкен.

У свою чергу, Маас запевнив: у разі запуску газопроводу Україна, як транзитер, не понесе втрат.

"Ми розуміємо той факт, що Путіну не можна дозволяти використовувати газопровід як засіб політичного тиску на Україну, і ми теж хочемо зробити свій внесок. Ми вже почали опрацювання варіантів забезпечення альтернативних договорів щодо транзиту газу для України. Навіть якщо "Північний потік-2" почне роботу", — заявив очільник МЗС Німеччини.

Після переговорів з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, держсекретар США наголосив, що Берлін залишається найближчим партнером Вашингтона в протидії загрозам з боку Росії та Китаю.

Європейське турне держсекретаря США триватиме до 29 червня. За цей час він планує відвідати також Париж — візит відбудеться в п'ятницю, 25 червня. Ентоні Блінкен проведе перемовини з президентом Франції Емманюелем Макроном і главою французької дипломатії Жаном-Івом Ле Дріаном. Потім вирушить до Ватикану, а також до Риму, Барі і Матери, де візьме участь у зустрічі глав зовнішньополітичних відомств G20.

Читайте також: Підсумки 23 червня: COVID-штам "дельта", візит президентки Грузії та реформа шкільного харчування (ВІДЕО)

Нагадаємо, міністри закордонних справ України та Польщі Дмитро Кулеба і Збігнєв Рау обговорили ситуацію навколо російського газопроводу "Північний потік-2" і скоординували позиції щодо протидії його втіленню.

Прямий ефір