Озеленення в місті: як правильно посадити дерево і куди звертатися, пояснила еколог

Иллюстративное фото: zaporizhzhia.city

Якщо у вас є можливість і бажання висадити дерево в міському парку чи сквері — варто звернутися до комунальних підприємств, співробітники яких пояснять: що можна садити, і де саме. Просто висадити будь-яку рослину де завгодно не можна, адже вона має бути на балансі та потребує догляду. Про це в програмі "5 вопросов на злобу дня" телеканалу "Дом" розповіла еколог Інга Малько.

Вона акцентувала, що потрібно обов'язково використовувати рідні види насаджень для нашої місцевості, оскільки привезені негативно впливають на екосистему та біорізноманіття.

"Ще одне важливе питання: де садити. Якщо це дерева магістралей, вулиць, то так. У парках — звичайно ж. Але якщо це, наприклад, степи, людина начебто і хоче зробити добру справу, але садить взагалі абсолютно інвазивні види в недозволеному місці, й це тільки нашкодить. Тому не будь-яке висадження рослин — це добре", — пояснила еколог.

За її словами, будь-яку посадку потрібно узгоджувати з органами місцевого врядування або комунальними підприємствами.

"Щоб ваше дерево виросло, його мало посадити — за ним потрібно доглядати, поливати. І для цього комунальні служби, якщо ми говоримо про парк у межах міста, повинні його взяти на баланс. Якщо йдеться про територію лісу, захисних смуг, то це вже інша історія. Але щоб дерево прижилося — необхідно 3-4 роки регулярного догляду за ним. І звичайно, краще садити рослини великого розміру, вони мають більше шансів прижитися", — розповіла Інга Малько.

Еколог уточнила, що в Києві, наприклад, потрібно звертатися в комунальні підприємства відповідного району міста, в якому проживаєте, — Подільський, Шевченківський тощо.

Крім того, комунальне об'єднання "Київзеленбуд" запустило інтерактивну мапу, на якій видно, де можна садити дерева.

"Але потрібно звернутися, щоб підказали, який вид дерева краще посадити, якого розміру, з яким охопленням стовбура. Якщо йдеться про прибудинкову територію, то питання потрібно вирішувати з правлінням ОСББ або з керівною компанією, яка доглядає і надає послуги вашому будинку. Тоді в посадженого дерева буде більше шансів вижити", — зазначила Інга Малько.

Повна версія інтерв'ю: Захист довкілля в Україні — плани та ініціативи: "5 вопросов на злобу дня" з екологом Інгою Малько

Нагадаємо, у 2021 році Україна планує запустити кілька проєктів, спрямованих на захист навколишнього середовища. 

Прямий ефір