Україні треба втричі більше "Залізних куполів", ніж Ізраїлю, — ізраїльський військовий аналітик

Система "Железный купол". Фото: hawarnews.com

Система протиповітряної оборони "Залізний купол" довела ефективність в Ізраїлі, проте Україні в разі повномасштабного збройного конфлікту з Росією таких систем знадобиться набагато більше. Про це у програмі "На самом деле: Донбасс" телеканалу "Дом" розповів військовий аналітик, офіцер Армії оборони Ізраїля Ігаль Левін.

"Сама система перевірена в боях, тобто у військових конфліктах. 90% ракет, які йдуть на перехоплення (ці ракети — частина системи "Залізний купол"), потрапляють у ціль, перехоплюють, зупиняють, не дають ракетам "земля-земля" (від простих до більш складних реактивних систем) вразити ціль. В ефективності системи, принаймні, у нас в Ізраїлі, немає сумніву", — зазначив Левін.

Він нагадав, що вартість "купола" — дорога.

"Одна система, називали цифри близько 50 млн євро, — це на одну батарею. Крім самих ракет, система включає в себе радар, персонал і запас ракет", — сказав військовий.

Якщо ж говорити про придбання Україною системи для протидії російській агресії, то слід враховувати — територія країни набагато більша, ніж Ізраїля, і противник набагато серйозніший. Тому установок "Залізного купола" знадобиться більше. Відповідно, Україні потрібно готуватися до значних фінансових витрат в оборонному секторі, додав експерт.

"Потрібно розуміти, що війна з терористами — це одне, а війна з Росією, величезною 140-мільйонною державою з ядерним потенціалом — зовсім інше. Одна батарея "Залізного купола" може зупинити кілька десятків ракет, до 40. А якщо обмежена фаза війни, що відбувається на сході України сьогодні, перейде в гарячу фазу повномасштабної війни з Росією, це будуть сотні ракет... Якщо ХАМАС може випустити до 1000 ракет у якийсь час, то Росія, у разі великої війни — десятки тисяч ракет і авіацію... Значить, потрібно багато батарей "Залізного купола", а це дуже недешево", — пояснив Левін.

За приблизними орієнтирами експерта, для ефективного захисту Україні знадобиться втричі більше установок, ніж Ізраїлю.

"Держава велика, територія велика. Регіон протистояння на сході, так звані "Л/ДНР", і де Україна межує з Росією, акваторія Криму, акваторія Азовського моря — це не порівняти з тими, які є в Ізраїлі. Якщо Ізраїль, наприклад, ставить три "Залізних куполи", тут треба буде ставити дев'ять "Залізних куполів", наприклад, щоб закрити великі міста", — навів приклад він.

Крім того, кошти потрібні не лише на придбання "Залізного купола", але й на його експлуатацію, обслуговування, підтримку в працездатному стані.

"Ця система повинна працювати, вона не може перебувати в статичному стані. Підтримка системи — це теж недешево", — додав експерт.

При цьому, протиповітряна система оборони Ізраїля не базується лише на одному "Залізному куполі", й Україні варто застосовувати різні варіанти захисту, вважає Левін.

"Потрібна багаторівнева система. Від тактичного рівня до рівня таких систем ППО, які вражають цілі до висоти в сотні кілометрів. Навіть в Ізраїлі системи ПРО та ППО не побудовані тільки на "Залізному куполі". Це, зокрема, система "Праща Давида", є "Хец", це лазерна протиповітряна система проти дронів, проти повітряних снарядів і так далі. "Залізний промінь" — нещодавно були випробування. Те ж саме має бути і в Україні, тільки в набагато більших масштабах, оскільки держава велика, територія велика", — резюмував Левін.

Повна версія інтерв’ю: Ізраїльський "Залізний купол" для Маріуполя: перспектива ідеї та ціна питання

Нагадаємо, "Залізний купол" — розробка приватної ізраїльської компанії Rafael Advanced Defense Systems, одна з найбільш засекречених і дорогих систем протиповітряної оборони у світі. Система ППО складається з радара, контрольного центру та установки для ураження ракет супротивника. Розроблена для захисту цивільного населення і важливих об'єктів інфраструктури від обстрілів. На озброєнні Ізраїля перебуває вже 10 років. На сьогодні в країні задіяні 10 мобільних блоків "купола". Щоб забезпечити захист всієї території країни, необхідно 13 установок.

Читайте також: Рівень секретності та ціна зашкалюють: як працює система протиповітряної оборони "Залізний купол"

Прямий ефір