Які професії популярні та мають попит в Україні (ВІДЕО)

Студенти українського вишу. Фото: ihahr.org

Щоб допомогти випускникам обрати майбутню професію, Міністерство цифрової трансформації України підготувало освітній серіал про нові спеціальності на ринку праці. Водночас на сайтах із пошуку роботи найбільше пропонують вакансії водіїв, продавців і кур'єрів, інформує "Дом".

Випускниця 11 класу Софія Волянюк вже визначилася з майбутньою професією. Документи буде подавати на кілька спеціальностей. Але в пріоритеті — театральна режисура.

"П'ять років акторської майстерності пройшли не дарма, як то кажуть. І свій знятий фільм, і багато постановок. Якось мені здається, що в цьому я буду мати кращий вигляд, ніж якщо я буду економістом. І вибрала я сама. У нас в родині досі точаться суперечки з цього приводу", — розповіла телеканалу "Дом" Волянюк.

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Національної академії наук України, цього року планують вступати до вишів близько 300 тис. випускників. Більшість виберуть право, адміністрування, управління, транспортну логістику.

"Якщо у нас будуть структурні зміни в економіці, то нам потрібні інженери. Нам потрібно повертати традицію інженерних спеціальностей. Тому що є якісь потуги з боку держави, державне замовлення, але навіть із держзамовленням не дуже йдуть діти туди вчитися", — повідомила "Дому" провідний науковий співробітник інституту Лідія Ткаченко.

За даними Державного центру зайнятості, роботодавці найчастіше шукають трактористів, кухарів, швачок, продавців і водіїв. На ринку праці понад 60 тис. вакансій, переважно — робітничих спеціальностей. Середня зарплата 13,5 — 14 тис. грн.

"Дуже багато звертається державних службовців, людей, які працювали у сфері управління, — це пов'язано з реформою децентралізації. Мають попит вакансії IT-сфери, фінансової сфери. Це ті вакансії, де ми спостерігаємо найвищий рівень заробітної плати. Але, на жаль, роботодавці подають нам таких вакансій досить мало", — повідомила начальник управління надання послуг населенню департаменту реалізації політики зайнятості Державного центру зайнятості Інна Бондіні.

Звертати увагу на галузі, які будуть актуальні й через десять років, радить тренер-психолог, кар'єрний консультант Тамара Сухенко. За її словами, в Україні залишаються в пріоритеті медицина та охорона здоров'я. У тренді — дизайнери й архітектори. Будуть розвиватися сектори сервісу, аграрного бізнесу. Але гнатися за популярними професіями не варто.

"Щодо IT-сектора — важливо йти в цю сферу, щоправда, якщо дуже сильно ваше... Якщо це не ваше, тоді не йдіть за модою, тому що ринок просто вас не переварить, тому що на першому етапі внаслідок моди на ці спеціальності дуже багато безробітних IT-фахівців початкового рівня. На одну вакансію може приходити до 500 резюме", — розповіла Сухенко.

У виграші будуть фахівці, які зможуть об'єднати вміння та знання з різних галузей. А володіння іноземними мовами скоро буде не перевагою, а умовою приймання на роботу.