Після покупки "Vodafone Україна" розподіл інвесторів з Азербайджану змінився, — почесний консул України

Мехрали Гасымов. Фото: kanaldom.tv

В Україні найбільшим інвестором з Азербайджану є компанія NEQSOL Holding ("Нексол Холдинг"), яка у грудні 2019 року придбала 100% акцій "Vodafone Україна". Про це у програмі "Неофициальный разговор" телеканалу "Дом" повідомив почесний консул України в місті Шемахи (Азербайджан) Мехран Гасимов.

Він зазначив, що товарообіг між Україною та Азербайджаном становить близько 800 млн дол. на рік.

"Одним із найбільших інвесторів на українському ринку до минулого року була державна нафтова компанія Азербайджану SOCAR. Інвестиції у них були близько 300 млн дол. Але з минулого року їх вже перевершила азербайджанська компанія NEQSOL Holding із придбанням "Vodafone Україна" за близько 735 млн дол. І на сьогодні вони є господарями "Vodafone Україна". І ми зі свого боку надавали їм підтримку в організації зустрічей з українською стороною", — сказав Гасимов.

Він нагадав, що з 2019 року в Азербайджані працює Торгово-промислова палата — майданчик, через який бізнеси обох країн можуть реалізувати свої проєкти.

"Ось до нас зараз звертаються дуже багато українських бізнесменів, які зацікавлені в азербайджанському ринку... Ми теж намагаємося максимально їм допомагати — у зустрічах з міністерствами, з державними компаніями, з приватним сектором", — доповнив почесний консул.

Гасимов повідомив, що, зокрема, до зони відповідальності консульства України в місті Шемахи (це 5 прилеглих міст) намагаються зайти українські ресторатори.

"Тут, в основному, у нас ресторатори. Більшість тих, хто звертається, хочуть відкривати тут або ресторан, або кафешки. Щодо сільського господарства зверталися теж. Звертаються й IT-компанії", — зазначив він.

В цьому році планується підписання міжрегіональної співпраці між Шемахи та Івано-Франківською областю.

"Ми хочемо об'єднати два регіони. Бо вони найбільше підходять один одному. Шемахінський регіон дуже відомий виноградарством. Ми розглядали й інші регіони. Але нам треба враховувати, що більшість регіонів уже мають угоди про міжрегіональне співробітництво. Ось ми вибрали зараз Івано-Франківськ. І я впевнений, що цей зв'язок буде дуже тісним. І голови адміністрацій теж будуть тісно співпрацювати. І в Івано-Франківську, може, щось відкриють, і в Шемахи зараз будемо думати, як правильно це все створювати", — резюмував Мехран Гасимов.

Повна версія програми: Спецвипуск "Неофициального разговора": як живуть біженці з Криму та Донбасу в Азербайджані

Нагадаємо, NEQSOL Holding у грудні 2019 року завершила придбання 100% акцій "Vodafone Україна" через телекомунікаційну компанію ТОВ Bakcell, що входить до цієї групи.

Група компаній NEQSOL Holding має понад 25-річний досвід роботи в різних галузях і країнах. Її діяльність охоплює нафтогазову, телекомунікаційну, високотехнологічну та будівельну галузі в таких країнах, як Велика Британія, США, Туреччина, Азербайджан, Казахстан, ОАЕ, Бангладеш.

Прямий ефір