Повінь в окупованому Криму: про збитки, причини і наслідки розповіли експерти (ВІДЕО)

Ялта после наводнения. Фото: ru.krymr.com

У тимчасово окупованому Росією Криму минулого тижня вода зайшла на більш ніж 400 прибудинкових територій. Майже дві тис. осіб змушені були покинути свої будинки. А шкода, завдана паводком врожаю, за підрахунками експертів, завдасть ще й економічні збитки, і призведе до зростання цін на продукти. Тим часом, під приводом ліквідації наслідків стихії, Міноборони Росії перекидає до Криму додатково ще 21 тис. військовослужбовців, повідомляє "Дом".

Зокрема, тонни будівельного сміття обрушилися на селище Василівка неподалік від Ялти. Будинки там не просто заблоковані камінням і щебенем з вулиці, а й затоплені зсередини водою. За інформацією окупаційних властей, більшість жителів селища евакуйовані. Решта ще намагаються врятувати своє житло.

"Там цим будівельним сміттям просто закидало людей. А два будинки практично повністю виявилися затоплені. Тут вже природний катаклізм був помножений на якусь чиновницьку певну недбалість", — розповів перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

За словами економічного експерта та з питань тимчасово окупованих територій Юрія Смілянського, червень — період збирання зернових в Криму.

"Частини зернових уже немає. Можна говорити впевнено. Це врожай овочів. Є вже інформація про те, що по деяких районах, наприклад, в Джанкойському районі, в Ленінському районі просто затопило поля та й все", — сказав він.

В Ялті через паводок знову скоротили подачу води. Люди шикуються в черги, щоб отримати питну воду. За інформацією користувачів соцмереж, норма — одна баклажка в одні руки.

Постраждалим обіцяють компенсацію збитку. Тим, хто втратив все майно, виділять трохи більше 37 тис. в перерахунку на гривні.

"Одноразова виплата становитиме 10 тис. руб., за часткового пошкодження або втраті майна — 50 тис. За повної втраті майна — 100 тис. руб. Ось поки що названі такі офіційні цифри. Складно сказати, чи вистачить виділених грошей", — говорить Наріман Джелял.

За даними екологів, через аномальні опади більшість кримських водосховищ наповнилися на 75-90% від норми. Але проблему з подачею води надовго це не вирішить.

"Ми не знаємо, як днища водосховищ будуть цю воду утримувати. Після того, що вони стояли практично сухими, практично порожніми. Якщо ми візьмемо за основу наявні тренди зливових форм опадів, — рідкісні, але інтенсивні, іноді катастрофічні зливи — тоді, на жаль, ми не будемо мати стійкого рівня водності кримських водосховищ. І, отже, проблема з перебоями подачі води буде продовжуватися", — пояснив професор кафедри екології національного університету "Києво-Могилянська академія" Євген Хлобистов.

В Криму оголошено штормове попередження. Протягом наступної доби на півострові прогнозують нові зливи з градом.

Читайте також: Підсумки 21 червня: наслідки паводку в Криму, деолігархізація та матч Україна – Австрія (ВІДЕО)

Нагадаємо, що Європейський Союз подовжив санкції за тимчасову окупацію Криму та Севастополя Російською Федерацією — до 23 червня 2022 року.

Прямий ефір