Проти репресій у Білорусі протестували у Києві (ВІДЕО)

Марш в Киеве. Скриншот видео: kanaldom.tv

Марш проти репресій і несправедливих вироків — у Києві вшанували пам'ять білоруського активіста Вітольда Ашурка. Політв'язень помер в колонії 21 травня. Офіційною причиною смерті назвали зупинку серця. Учасники маршу кажуть, що в Білорусі не припиняються політичні переслідування. Багато потерпілих від режиму Лукашенка були змушені покинути свою країну, інформує "Дом".

"Білоруси вийшли на марш показати, що ми поважаємо своїх білоруських героїв", — розповіла телеканалу "Дом" співзасновниця Руху солідарності "Разам" Альона Толста.

У колоні йде і Поліна, яка виїхала з Білорусі кілька днів тому. Каже, це була необхідність. Близько місяця тому її затримали по дорозі на роботу та заарештували на 15 діб.

За її словами, для затриманих "політичних" — особливі умови.

"Політичним" дівчаткам 18-річним не дадуть матрац, і вони будуть спати на залозі. Спеціально відкриють два вікна, щоб захворіли... Швидку не викличуть. Жінка лежала два дні просто на холодній плитці з температурою 40 — їй ані лікаря, ані таблетки. Це тільки те, що я особисто бачила...", — поділилася учасниця маршу.

Останнім часом багато кримінальних справ щодо учасників акцій протесту розглядають у судах в закритому режимі. За даними білоруського правозахисного центру "Весна", тільки у травні винесли як мінімум 109 політично мотивованих вироків. Правозахисники говорять про численні порушення принципів справедливого суду.

"У Білорусі — правовий дефолт. Закони не працюють, адвокатів позбавляють ліцензій, і ми зараз рухаємося просто семимильними кроками в бік Північної Кореї", — розповів координатор Білоруського фонду медичної солідарності Андрій Ткачов.

За словами голови Білоруського Гельсінського Комітету Олега Гулака, процедури відбуваються без реальної присутності людей, яких судять.

"Вони перебувають в СІЗО, спілкуються скайпом, скайпом спілкуються з адвокатом. У цих людей немає ніякої можливості поговорити наодинці", — зазначив в коментарі "Дому" Гулак.

У місцях позбавлення волі в Білорусі — майже 500 політв'язнів. З початку акцій протесту від репресій режиму Лукашенка постраждали понад 30 тис. людей.

Читайте також: Відмовитися від практики "секретних страт" Євросоюз закликав Білорусь (ВІДЕО)

Нагадаємо, Європейський Союз схвалив новий пакет санкцій проти Білорусі. Обмеження торкнуться 78 осіб і семи організацій, відповідальних за репресії в країні та примусову посадку літака Ryanair 23 травня в Мінську. Фізичним особам загрожує заборона на видачу віз і заморожування активів.

Прямий ефір