Вирощує полуницю та змінює своє село — історія жительки Луганщини (ФОТО)

Фото из архива Елены Пасечник

Жителька села Єпіфанівка Луганської області Олена Пасічник вирощує полуницю. Вона планує розширити свою справу, а прибуток від неї скерувати на розвиток села. Про це повідомляється на сторінці проєкту USAID "Економічна підтримка Східної України" у Facebook, інформує "Дом".

Ідею Олена запозичила у родині чоловіка, батьки якого теж вирощують полуницю. Спочатку вона придивлялася до цього процесу, а потім і сама посадила кілька рядків, і от вже кілька років займається цією справою. Каже, що вирішила заробляти вирощуванням та продажем ягід через те, що роботи у селі немає.

Зараз Олена має на грядках 800 кущів соковитої "Клері". Для цього сорту добре підходить піщаний ґрунт городу. Вся полунична плантація займає 10 соток.

Червень — сезон полуниці. Родина Пасічників продає ягоди односельцям, туристам, які на вихідні приїжджають до Єпіфанівки. Також Олена тримає кіз. Молоко та полуницю продає на ринку в Сєвєродонецьку.

Свої грядки Олена планує масштабувати у бізнес. Хоче встановити теплицю, де зможе вирощувати ремонтантну полуницю та збирати кілька врожаїв на рік. Для цього родина вже пробурила свердловину, але потрібні ще гроші. За підрахунками Олени, орієнтовно 200 тис. грн. Також у теплиці треба облаштувати крапельний полив, освітлення та закупити мінімум 1 тис. саджанців.

"Торік з подругою ми розфарбували зупинку в селі. Разом із односельцями організовуємо різні активності: прибираємо узбіччя, встановили в селі сітки для сортування сміття, облаштували простір просто неба, де показуємо кіно. Я хочу, щоб навколо було красиво, щоб молодь мала місце для відпочинку, був парк та сучасний простір для спілкування. Маючи теплицю, буду запрошувати людей на роботу, а частину прибутку вкладати у розвиток свого села", — поділилася Олена.

Ідею із вирощування полуниці у теплицях "Соковита полуниця" Олена презентувала на пітчингу ідей соціальних підприємців, який відбувся у Святогірську Донецької області за сприяння проєкту USAID.

Так, впродовж трьох місяців дівчина вчилася соціальному підприємництву. Ментори програми  розповідали, як прорахувати фінансовий план, на що зважати при започаткуванні справи.

"Усе це потрібно Олені, щоб змінити своє село Єпіфанівку. У ньому живе близько тисячі жителів, роботи немає, більшість людей утримує власне господарство або їздить на роботу в Сєвєродонецьк", — зазначили в організації.

Олена планує подати грантову заявку на будівництво теплиці найближчим часом.

Читайте також: Томати різних форм і кольорів вирощують фермери Луганської області (ФОТО)

Як повідомлялося раніше, жителі Станиці Луганської створили сільськогосподарський кооператив. До його складу вже входить 102 домогосподарства, а свою продукцію господарі реалізують як в області, так і в Києві, Одесі, Дніпрі.

Прямий ефір