Військові капелани в Україні — як вони допомагають бійцям ЗСУ на Донбасі (ВІДЕО)

Капелланы в армии. Фото: pro.berdiansk.biz

Капеланів, які служили в зоні проведення операції Об'єднаних сил, можуть прирівняти до військовослужбовців. Відповідний законопроєкт вже підтримали депутати в першому читанні. Про це повідомляє "Дом".

Капелани — це священнослужителі, які надають духовну допомогу бійцям військових підрозділів. Одним із тих, хто вирішив себе присвятити капеланству, став Саїд Ісмагілов. Він також є муфтієм Духовного управління мусульман України "УММА".

"Коли я у вересні 2014 року покинув окуповану територію, ідея про те, що має бути мусульманське військове капеланство, привела мене до того, що ми зробили таку організацію. Знайшлися відповідні релігійні діячі, які погодилися бути мусульманськими імамами-капеланами", — розповів Ісмагілов.

Зараз українські капелани їздять в зону ООС як волонтери. Зокрема, на початку бойових дій на Донбасі, коли військовим не вистачало одягу і ліків, капелани привозили ці речі.

В Україні також хочуть створити Службу військового капеланства. Військовослужбовці підтримують цю ініціативу.

"Вони (капелани, — ред.) потрібні, тому що хлопцям на фронті важко — вони не бачаться з сім'єю і близькими. Військовослужбовці на передовій розповідають про свої емоції, і їм стає легше", — розповів боєць ЗСУ Артем.

Капелани — священнослужителі, які поєднують свій церковний сан з іншою діяльністю. Капеланом може бути громадянин України з вищою богословською освітою, який є священнослужителем зареєстрованої в Україні церкви або релігійної організації та отримав мандат від власної церкви на право здійснювати капеланську діяльність.

Читайте також: Скільки бійців ЗСУ було вбито і поранено російськими снайперами за час режиму тиші, назвав Хомчак

Прямий ефір