Міжнародні організації повинні отримати доступ до концтабору "Ізоляція" в Донецьку, — Мінреінтеграції

Тюрьма "Изоляція". Скріншот видео: kanaldom.tv

Міжнародні організації повинні отримати безперешкодний доступ до місць незаконного утримання людей на тимчасово окупованих Росією територіях України (ТОТ), особливо до таємної в'язници  "Ізоляція" в Донецьку. Про це заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко, повідомляє пресслужба відомства сьогодні, 19 червня, у Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфліктів, інформує "Дом".

За його словами, питання порушення норм гуманітарного та міжнародного гуманітарного права на ТОТ стоїть дуже гостро. Особливо це стосується місць незаконного утримання осіб.

"Україна неодноразово порушувала і порушує питання забезпечення безперешкодного доступу ООН та МКЧХ до таких місць на тимчасово окупованих територіях України, зокрема, кожного засідання Тристоронньої контактної групи, на зустрічах із міжнародними партнерами. Це питання ми обговорювали також із пані Матільдою Богнер — головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Окремої уваги потребує моніторинг ситуації у концтаборі "Ізоляція", в якому роками застосовують тортури до незаконно утримуваних людей. Міжнародні організації повинні отримати безперешкодний доступ до концтабору "Ізоляція" в тимчасово окупованому Донецьку", — сказав заступник міністра.

Яременко зазначив, що партнери України це розуміють.

"Представники Місії висловили готовність максимально сприяти висвітленню порушених проблем та активно реагувати на подальші порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих територіях", — додав заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Також він нагадав, що Мінреінтеграції працює над створенням системи моніторингу і документування порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права на ТОТ, адже це є обов’язковою умовою впровадження заходів перехідної юстиції — частини перехідного періоду, а також реалізації політики реінтеграції.

Читайте також: В'язниця "Ізоляція" — сучасний концтабір в окупованому Донецьку, — Резніков

Як відомо, в'язниця "Ізоляція" — нелегальне місце ув'язнення в Донецьку. За документами її не існує, але насправді в цю в'язницю потрапляють за політичними статтями, за переконання або за проукраїнську позицію. В "Ізоляції" людей жорстоко катують. Є дані про побиття, тортури струмом і сексуальне насильство.

Читайте такожНелегальна "Ізоляція": що відомо про тортури у в'язниці ОРДЛО (ВІДЕО)

Прямий ефір